Almanya 'nın başkenti Berlin'de 7 Şubat 2005 tarihinde otobüs durağında erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülen 23 yaşındaki Hatun Sürücü davasında dosyanın yeniden açılmasına karar verildi. Almanya'da büyük yankı uyandıran ve tartışmalara yol açan, 'namus cinayeti'nde Hatun Sürücü'nün ölümünden 8 yıl sonra Almanya Sürücü'nün iki erkek kardeşi hakkında soruşturma başlatarak, Türkiye 'den yardım istedi.
 
Cinayetten sonra yakalanan 3 ağabeyi 15 yaşında okuldan alınarak Türkiye'deki kuzeni ile evlendirilen Hatun Sürücü'nün batılı yaşam stilini benimsediğini, eşi ile geçinemediğini, 1999 yılında oğlu C.'yi dünyaya getirdikten sonra Türkiye'ye dönmeyi kabul etmediğini anlattı. Hatun Sürücü'nün Almanya'da oğlu C. ile birlikte kalarak genç annelerin kaldığı yurda yerleştikten sonra meslek eğitimi kurslarına katılarak bağımsız yaşamaya karar verdiği için öldürüldüğü ifade edildi.
 
Deutsche Welle, Alman adli makamlarının, Berlin Başsavcılığı'nın cinayete yardım ettikleri şüphesiyle aranan iki erkek kardeşin yakalanması için Hatun Sürücü cinayetiyle ilgili detaylı bir dosyayı Türkiye'ye gönderdiğini bildirdi. Cinayeti tek başına işlediğini itiraf eden Ayhan Sürücü, suçun işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olması nedeniyle ceza indiriminden yararlandırılarak 13 Nisan 2006 tarihinde 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cinayete yardım ettiği öne sürülen büyük kardeşler Mutlu ve Alpaslan Sürücü ise delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Federal Yüksek Mahkeme 2007 yılında beraat kararını bozarak Sürücü kardeşlerin yeniden yargılanmasını istedi. İki kardeş Türkiye'de yaşamaya başladığı için Alman yargı organları davayı açamamış ve kardeşler hakkında uluslararası yakalama emri çıkarılmıştı.

ALMANYA'DA YILLARCA KONUŞULAN CİNAYET
 Berlin Savcılığı, cinayet davasında delil yetersizliğinden serbest bırakılan Hatun Sürücü'nün diğer iki kardeşi Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkındaki davanın yeniden açılmasını talep ederek, temyize gitmişti. Leipzig kentindeki Federal Yargıtay, 2007 yılında Hatun Sürücü'yü öldürmek suçundan yargılanan 3 kardeşten sadece Ayhan Sürücü'nün hapis cezasına çarptırılmasına itiraz eden Berlin Savcılığı’nın davanın yeniden görülmesi istemini yerinde bularak, diğer iki kardeşi 28 yaşındaki Mutlu Sürücü ve 26 yaşındaki Alparslan Sürücü'nün serbest bırakılma kararını kaldırmıştı. Böylece yıllar sonra Hatun Sürücü davası yeniden açılırken, Türk güvenlik makamlarından da yardım istenmiş oldu.
 
Hatun Sürücü’nün öldürülmesinin ardından Almanya'da, Türklerin kültür, namus anlayışı, Alman hükümetinin göçmenler politikası ve aile baskısına maruz kalan kadınların yeterince korunup korunmadığına kadar birçok konu tartışılmıştı.
 

İHSAN DÖRTKARDEŞ / DHA