Birleşmiş Milletler (BM) Raportörü Gabriela Knaul, hükümet tarafından yargı alanında son dönemde gerçekleştirilen reformlar ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere 10–14 Ekim tarihleri arasında Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyaret, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirlenen bağımsız bir uzmanın, yargıç ve hukukçuların bağımsızlığı konusunda Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
 
Ziyaretiyle ilgili değerlendirmeler yapan Knaul, "Türkiye son dönemde, birçoğu benim görev alanımın merkezinde yer alan yargı reformlarını gerçekleştirdi. Ziyaretim, sağlanan ilerlemenin değerlendirilmesi ve gerçek anlamda bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargının gelişmesinin önündeki engellerin reformların uygulanmasında yeterince ele alınmasını sağlamak için eşsiz bir fırsat teşkil ediyor." dedi.
 
Özel Raportör ayrıca adil yargılanma garantileri dahil olmak üzere adalete erişim, yasal savunmanın ulaşılabilirliği ve etkinliği, savcılık çalışmaları ve hukuk alanındaki mesleki çalışmaları da gözden geçirecek. Knaul yapacağı analiz sonucu, yargı sisteminin bağımsızlığının güçlendirilmesi ve etkinleştirilmesi için ne gibi yollar izlenebileceği hususunda yardımcı olmak üzere Türkiye'ye önerilerini sunacak. Knaul, 5 gün sürecek çalışmaları esnasında Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'ı ziyaret edecek ve hükümet üyeleri, çeşitli seviyelerdeki mahkemelerin yargıçları, baroların yetkilileri, avukatlar, akademisyenler, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları ve BM kuruluşları ile temaslarda bulunacak. Knaul, 14 Ekim Cuma günü Ankara'da Hilton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenleyerek ilk izlenimlerini paylaşacak. Knaul'un ziyareti ile ilgili nihai rapor ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 2012 yılında düzenlenecek oturumuna sunulacak.
 



Cihan