İngiliz petrol şirketi British Petrolium'un (BP) Genel Müdürü Tony Hayward, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan kurulu ABD Kongresi'nin özel kurulunda, Meksika Körfezi'nde yarattıkları büyük petrol kirliliği üzerine ifade verdi.

Felaketin boyutuna oranla, BP Başkanı Hayward için rahat geçecek gibi olan kurulda, oturum başlarken arka sıralardan adı Diane Wilson olan dinleyici, BP Genel Müdürü'ne "Siz, işlediğiniz suçtan yargılanmalısınız!" diye haykırdı. Wilson, Capitol Tepesi Kongre Polisi tarafından derhal gözaltına alındı.

"Meksika Körfezi'nde yarattığımız felaketten ötürü perişan haldeyim" diye konuşan Hayward, ifade verirken genelde sakin göründü.

İktidardaki Demokrat Parti karşısında muhalefette olan Cumhuriyet Partisi'nden milletvekili Joe Barton, "Barack Obama hükümeti BP'yi haraca bağladı" diye açıklamada bulundu.

Obama hükümetinin BP ile 20 milyar dolarlık tazminat anlaşmasına varması üzerine Cumhuriyet Partili Barton'un açıklaması hakkında açıklamada bulunan Obama'nın makamı Beyaz Saray'ın sözcüsü Robert Gibbs, çok sert konuştu:

"Sayın milletvekili Barton Kongre'de, 'ABD tarafından BP'ye büyük ayıp yapılmıştır' dedi. Asıl büyük ayıp, (Obama hükümeti aleyhine) bu sözü sarfedebilen Barton tarafından yapılmıştır. Milletvekili Barton, Meksika Körfezi'nde muazzam zarara uğrayan balıkçıları, küçük ve orta boy iş sahipleri ve halkın menfaatleri yerine büyük şirketleri düşündüğünü gösterdi."

Cumhuriyet Partili Barton'un doğalgaz, petrol hisseleri ve büyük petrol şirketlerinin Cumhuriyetçi Parti'ye bağışlarından 100 bin 470 dolar geliri bulunuyor.

Obama, dün Beyaz Saray'da, BP'nin anlaşmalı olduğu petrol platformunun 20 Nisan'da infilak etmesiyle, 1600 metre deniz dibinde dev boyutta ham petrol akmaya başlaması ve çok büyük çaplı çevre kirliliğinin meydana gelmesiyle ilgili olarak BP Başkanı Carl-Henric Svanberg ve BP yöneticileriyle 4 saat süren bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Obama, şirketin, çevre felaketinin mağdurlarına ödeme yapmak üzere 20 milyar dolar ayırmayı kabul ettiğini açıklarken, bunun sorunun çözümüne dair önemli bir adım olduğ unu söyledi.

Fonun idaresini hükümet veya BP'nin değil, bağımsız ve tarafsız üçüncü tarafın yürüteceğini kaydeden Obama, bu fonun yönetimini, New York'ta İkiz Kuleler'in yıkıldığı 11 Eylül (2001) terör saldırısı mağdurlar ının ailelerine yönelik ödemeleri de yürüten hukuk uzmanı avukat Kenneth Feinberg'in ü stleneceğini ve geri çevrilen talepleri karara bağlamak üzere 3 üyeli bir kurulun görev yapacağını bildirdi.

Amerikan hükümetinin hesabına göre, Meksika Denizi kuyusundan günde 1,8 ila 3,9 bin ton petrol denize karıştı. Halen günde 60 varil ham petrol Meksika Körfezi Denizine akıyor. BP bugün 14 bin 750 varil petrolü çekme sisteminden dışarıya (tankere) aldı. Ancak 3 bin 850 varili de yine bugün ateşe verebildi.

ABD Başkanı Barack Obama'ya, 20 Ocak 2009'da göreve geldiğinden beri ilk kez çok sinirlenerek hükümetinin danışmanlarına "kapatın şu bela kuyuyu" dedirten kaza, ABD'nin tarihinde gördüğü en büyük petrol kazası ve doğa kirliliği.

Meksika Körfezi'ndeki felaketle, ABD çevresinde insan eliyle yapılmış en büyük doğa kirliliği konumunda olan, 21 yıl önceki Exxon Valdez petrol tankerinin kazası ikinci konuma düştü.

24 Mart 1989'da Alaska eyaleti kıyısına yakın konumda Exxon Valdez tankeri, Prens William Boğazı'nda kayalara bindirererk 11 milyon varil petrolü Büyük Okyanus'a döktü. Şimdi Meksika Körfezi'nde olduğu gibi kuşlar, bal ıklar, su kaplumbağaları, karidesler türleri, yunuslar, envai çeşit deniz canlısı telef oldu. 


AA