Norveç'te 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik (34) hapishanede insanlık dışı muamele ile karşılaştığını söyledi. 77 kişiyi öldürmesine karşılık ülkedeki en ağır hapis cezası olan 21 yıllık hapis cezasına çarptırılan Breivik için, psikiyatri kliniği yeterince güvenlikli olmadığı için 260 bin Euro'ya (591 bin TL) 3 odalı hücre yaptırılmıştı. Breivik'in kaldığı Ila cezavindeki hücresinde, spor odası, tuvalet ve üstünde bilgisayar olan bir çalışması masası bulunuyor. 24 saat kamera ile izlenen odadaki bilgisayar masaya sabitlenmiş halde duruyor.

ŞİKAYETÇİ 
Breivik ise hapishanede gardiyanlarla yeterince görüşememekten ve diğer mahkumlarla görüştürülmemekten şikayetçi. Breivik yine avukatı dışında ziyaretçileriyle görüşemediğini, aynı zamanda her gün hücresinde kontrol yapan gardiyanlar tarafından da aşağılandığını iddia ediyor.
Şikayet mektubu yazmış

Norveç'teki Adalet Bakanlığı'ndaki yetkililere sözkonusu konuda bir şikayet mektubu yazdı. Avukatı Tord Jordet ile mektubu ileten Breivik, bu "insanlık dışı" muameleye engel olunmasını istedi.
Ila cezaevi müdürü Göran Nilsson ise bu konuda herhangi bir açıklama yapmayacağını ve bu konuyla ilgili gerekli mercilerin karar verebileceğini söyledi.

KURBAN YAKINLARI KIZGIN
Breivik'in bu talebi ise kurban yakınlarını kızdırdı. Katliamlar sırasında kardeşini kaybeden 24 yaşındaki Eivind Rindal, "Breivik timsah gözyaşları döküyor. O çocukları ve gençleri soğukkanlı bir şekilde öldü. Şu anda bir dükkandan bir kaç çift çorap çaldığı için hapiste değil. Norveç'te yargılanmış olduğu için dua etsin. Başka ülkeler ona daha ağır cezalar verirdi" dedi.