Aile içi şiddet kapsamındaki cinayetlere 12 ila 30 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.

Devlet Başkanı Rousseff, yeni yasanın kadınlara 'devletin kendilerini koruyacağına dair açık bir mesaj verdiğini' söyledi.

Rousseff, Brezilya'da günde 15 kadının öldürüldüğünü ifade etti.

Yeni yasaya göre, hamile bir kadını, yeni doğum yapan bir kadını ve 14 yaş altı kızlar ile 60 yaş üstü kadınları öldürenler ise daha uzun hapis cezalarına çarptırılacak.

Kadına karşı suçların kapsamı da yeniden tanımlarken, kadın cinayetleri, aile içi şiddet, kadının aşağılanması veya ayrımcılığa uğramasıyla aynı yasanın kapsamına alınıyor.

Benzer bir yasa, dünyada en çok kadın cinayetinin işlendiği El Salvador gibi diğer Latin Amerika ülkelerinde de yürürlüğe girdi.

Brezilya'nın BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın) temsilcisi Nadine Gasman, "Yasa, kadın cinayetlerini ayrı bir fenomen olarak tanımlıyor. Bu tip yasalar doğası gereği önleyici etki yaratır" dedi.

'Rousseff kadın haklarını koruyor'

Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın iktidar olduğu 2006 yılında da 'Maria da Penha' yasası olarak bilinen bir yasa yürürlüğe girmişti.

Adını, kocası tarafından 14 yıl boyunca dövülen ve iki defa kocasının öldürme teşebbüsünde bulunduğu Brezilyalı Maria da Penha'dan alan yasa kadınlara yönelik şiddeti 'kadın suçu' kapsamında değerlendiren ilk düzenleme.

Penha yasasıyla hapis cezalarını arttırırken, saldırganın evden uzaklaştırılmasını, kadın ve çocuklara yaklaşmasının da yasaklanması hükme bağlandı.

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff iktidarı boyunca kadınları koruyan başka yasaları da onayladı.

Rousseff, 2013 yılı Ağustos ayında bir yasal düzenlemeyle, tüm kamu hastanelerinde, tecavüz mağduru kadınlara cinsel yolla bulaşan hastalık ve AIDS tedavileri uygulanmasını getirmişti.

Aynı düzenlemeyle, yasayla beraber tecavüz mağdurları için acil doğum kontrol yöntemlerine erişim sağlandı ve tecavüz sonucu gebe kalanlara da, Brezilya'da çoğu durumda yasak olan kürtaj hakkı tanındı.