Brezilya'da çıkarıldığı bölgenin adını taşıyan Bahia Zümrütü 380 kilogram ağırlığı ile türünün bilinen en büyük örneklerinden. Taşın tahmini değeri 370 milyon dolar. Ender görülen büyüklükteki işlenmemiş zümrütün kime ait olduğuna, California eyalet yüksek mahkemesinin yargıcı John Kronstadt karar verecek.

Altı kişi zümrütün kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Yargıç bunların savunmalarını teker teker dinleyecek ve kararını Ekim ayında açıklayacak. Zümrüt üzerinde hak iddia edenlerden California'lı müteahhit Anthony Thomas zümrütü dokuz yıl önce aldığını söylüyor. Thomas taşı çıkarılmasından hemen sonra, iki Brezilyalı aracıya 60 bin dolar ödeyerek satın aldığını öne sürüyor. Zümrüt kesilip işlendiği zaman değeri çok daha yükselecek.

Thomas, zümrütün San Jose'deki evine gönderilmesi için anlaşma yaptığını ama taşın kendisine ulaşmadığını belirtiyor. Kendisine taşın yolda çalındığı yolunda bilgi verildiğini ama buna inanmadığını söyleyen Thomas, bazı kişilerin taşı daha yüksek bir fiyata satmak amacıyla sakladıklarını tahmin ediyor. Ancak Thomas taş için ödediği paranın makbuzunu gösteremiyor; çünkü evinde yangın çıktığını ve evraklarının yandığını iddia ediyor.

Dev zümrütün ABD'ne ulaştıktan sonra kimlerce, nerede saklandığı da kesin olarak bilinemiyor.

Bilinen tek şey, New Orleans'taki bir bankanın kasasına konduğu ve Katrina Kasırgası'nda bankayı sel bastıktan sonra aylarca su altında kaldığı.

Zümrüt daha sonra Las Vegas'a götürülerek satılmaya çalışılmış ama Los Angeles emniyet müdürlüğü zümrüte el koymuş.

Yargıç Kronstadt şimdi bu karmaşık düğümü çözmeye çalışacak.





Habertürk