Gazeteport'un haberine göre, Almanya’da ‘’İkinci dalga’’ operasyonunu başlatan Frankfurt savcılığı şüpheli isimlerle ilgili bilgileri Türk savcılara verdi.

‘’Asrın soygunu’’ olarak tanımlanan Deniz Feneri davasıyla ilgili Almanya’ya giden Türk savcıların, 11 yeni zanlıyla ilgili araştırma yaptıkları öğrenildi. Almanya’da ‘’İkinci dalga’’ operasyonunu başlatan Frankfurt savcılığı, şüpheli isimlerle ilgili bilgileri Türk savcılara verdi. Bir bölümü Almanya’da yaşayan bu isimlerden ikisinin ifadesine başvuruldu.

Almanya’da bulunan Türk savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdülvahap Yaren, olayla bağlantılı görülen zanlılar Ümit Sincanoğlu ve Şahin Küsmüş’ün ifadesini aldı. İsimleri daha önce Ankara’ya da bildirilen Sincanoğlu ve Küsmüş’ün Türkiye’deki mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararı konulmuştu.

İŞTE 11 KİŞİ
Alman makamları ve Türk savcıların ortak çalıştıkları ’Deniz Feneri soruşturmasında Zahit Akman, İsmail Karahan, Zekeriya Karaman ve Harun Kapuyoldaş dışında yeni isimler de öne çıktı. Bu isimler şöyle:
İzzet Kurum: Hapse mahkum olan Deniz Feneri e.V’nin kurucusu Mehmet Gürhan’ın kayınbiraderi. Türkiye’ye para akışında önemli kuryelerden biri olarak soruşturuluyor.

Şahin Küsmüş: Deniz Feneri e.V’ye akan bağış paralarıyla kurulan şirketlerin ve Euro 7’nin eski Genel Müdürü. Arabasında yapılan aramada kaçak çalıştırılan kişilerin maaş listesi bulundu.

Bülent Bilgin: 2005’ten bu yana Deniz Feneri’nin muhasebesini kontrol ediyor. Bilgin’in bilgisayarında Deniz Feneri tarafından Türkiye’de yapılan yardımların listesi bulundu.

Hakkı Sadal: Mehmet Gürhan’ın dayısı. Türkiye’ye para akışını sağlayan kuryelerden biri olarak soruşturuluyor.

Sıddık Balıkçı: Almanya’daki Deniz Feneri e.V’nin ikinci başkanlığını yaptı. Türkiye’deki bağlantılı şirketlerin ortağı.

Ahmet Coşar: 2006 yılından bu yana Euro 7’de rejisör olarak çalıştı. Maaşını açıktan aldığı ortaya çıktı.

Orhan Durmaz: Euro 7 ve Deniz Feneri e.V’nin güvenlikten sorumlu idarecisi.

Gökhan Gürbüz: Euro 7 Pazarlama ve Reklam Müdürü. 22 Kasım 2006 tarihinde, RTÜK eski Başkanı Akman’ın Almanya ziyaretinde otel rezervasyonunu yaptığı belirlendi.

Seyyar Kutun: Euro 7’de teknik başkan. Deniz Feneri e.V’nin Başkanı Mehmet Taşkan aracılığıyla kredi aldı.

Ümit Sincanoğlu: Dernek üyesi ve derneğe gelen paralarla kurulan şirketlerin idarecisi.

Erhan Yatar: Deniz Feneri e.V’nin fiili muhasebesini yapan ilk isim olarak soruşturuluyor.

MAL VARLIKLARINE TEDBİR
Alman polisi, 25 Nisan 2007’de Frankfurt’taki Deniz Feneri e.V. derneğine baskın düzenlemiş ve başlayan yargı süreci, 17 Eylül 2008’de sonuçlanmıştı. Derneğin 2002 - 2007 arasında Almanya’da 42 milyon euro topladığı ve resmi kayıtlarla yasadışı muhasebe kayıtları arasında 11.7 milyon euro fark bulunmuştu.

Alman Hâkim Jochen Müller, “Asıl suçlular Türkiye’de” açıklaması yapmış, Almanya ve Türkiye’de yeni soruşturmalar başlatılırken, Zahid Akman, Sıddık Balıkçı, Bülent Bilgin, Mustafa Çelik, Ahmet Coşar, Orhan Durmaz, Gökhan Gürbüz, Harun Kapıyoldaş, İsmail Karahan, Zekeriya Karaman, İzzet Kurum, Şahin Küsmüş, Seyyar Kutun, Hakkı Sadal, Ümit Sincanoğlu, Erhan Yatar’ın mal varlıklarına da ihtiyati tedbir konulmuştu. (Gazeteport)