Çin devlet televizyonunun duyurduğu vakada, Ezubao adlı bireysel yatırım platformunun kendilerine para yatıran kişilere yüzde dokuz ile 14,5 arasında faiz ödeme sözü verdiği belirtildi.

Bu rakam Çin’deki  resmi finans kuruluşlarının yatırım bankası birimlerinin ödediği faizlerin oldukça üzerinde bir rakam olarak dikkat çekti.

Ezubao adlı bireysel yatırım platformunun Temmuz 2014 yılında kurulduğu da belirtildi.

Çinli yayıncı Caixin Group, bu platformun internet üzerinden bireysel yatırım hizmeti sağlayan en büyük dördüncü kurum olduğunu belirtti.

Şirketin, projelerinin büyük bir kısmın internet üzerinde duyurduğu, yeni gelen yatırımcılardan aldıkları paralarla da eski borçlarını ödediği ortaya çıktı.

Habere göre platform, aslında olmayan projeleri gerçek gibi göstermek için şirketlere para ödedi.

Platformun ana şirketi Yuncheng Group’un sahibi ve başkanı olan Zhang Ming olayın açığa çıkmasından sonra göz altına alındı.

Ming, sorgu sırasında “Ezubao tipik bir Ponzi skandalıdır” dediği belirtildi.

Yuncheng şirketinin iştiraki olan Ezubao'nun Yönetim Kurulu Başkanı olan Ding Ning de Ezubao’nun naylon projeleri varmış gibi göstermek için 800 milyon dolardan fazla para harcadıklarını söyledi.

LÜKS HAYAT SÜRDÜLER

Dolandırıcı platformun sahiplerinin yatırımcılardan aldıkları paralarla kendilerine oldukça lüks bir yaşam yarattıkları da ifade edildi.

Habere göre dolandırıcılar bu paralarla Singapur’da kendilerine oldukça pahalı bir villa bile aldı.

POLİS: SADECE BİR ŞİRKET BORÇ ALDI

Polis konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ezubao’nun 207 şirkete kredi verdiğini iddia etmesine rağmen sadece bir şirkete kredi verdiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Yucheng şirketinin risk kontrollerinden Yong Lei, “Bizim bildiğimiz kadarıyla Ezubao’nun projelerinin yüzde 95’i sahte” dedi.

Şirketin yöneticilerinin olayın ortaya çıkmasıyla birlikte ellerindeki parayı yurtdışına aktarıp, ülkeden kaçma planları yaptığını ortaya çıkmasının ardından polis şirketin genel merkezine baskın düzenledi.

Hürriyet