Şeyda KANEPA
ntvmsnbc

İtalya’nın tarihi kentlerinden Perugia’da görülen Meredith Kercher cinayeti davası tüm dünyadan gelen 400’den fazla basın mensubu tarafından izleniyor.

Cinayeti işledikleri için 26 yıl hapis cezasına çarptırılan Amerikalı öğrenci Amanda Knox ve İtalyan erkek arkadaşı Raffaele Soillecito, bugün görülen son temyiz davasında masum olduklarını yineleyerek beraatlerini istedi.

Gözyaşları içinde duruşmada söz alan Amanda, çok korktuğunu ve hayatını geri istediğini belirterek, kendisi hakkında çıkan haberlerin gerçek olmadığını, Meredith Kercher’in arkadaşı olduğunu ve onu öldürmediğini söyledi.

'YANLIŞ İFADE VERMEYE ZORLANDIM'
"Meredith'i öldürseydim ben de onunla birlikte ölürdüm" diyen Amanda, İtalyan polisi tarafından aldatıldığını ve yanlış ifade vermeye zorlandığını iddia etti. Amanda sözlerini "özgürlüğüme kavuşmak istiyorum" diyerek bitirdi.

Amanda’nın erkek arkadaşı Raffaele ise 'Amanda ve Raffaele serbest kalsın' yazan bileziği hakime göstererek 4 yıldır bu bileziği kolunda talşıdığını belirtti. 4 yıldan bu yana kolundan bileziği ilk defa çıkarttığını belirten Raffaele, "artık bunun zamanı geld" diyerek bileziği mahkeme heyetine hediye etti.

CNN ve ABC gibi Amerika’nın önde gelen haber kanalları duruşmayı canlı yayınlarla takip etti. 4 yıl boyunca davayı yakından takip eden Amerikan medyası bu süreçte Amanda’nın masum olduğuna dair geniş çaplı bir kampanya sürdürdü. Oprah Winfery gibi ABD televizyonlarının ünlü isimleri defalarca Amanda hakkında özel programlar yaptı.

'İTALYAN ADALETİNE KURBAN GİTTİ'
Amerikan medyası zaman zaman İtalyan adaletini beceriksizlikle suçladı ve Amanda Knox'un aleyhinde delil olmadığını savunarak, genç kızın İtalyan adalet sisteminin kurbanı olduğunu iddia etti. Hillary Clinton’un Amanda Knox davası ile ilgili ayrıntılı bilgi istediği haberleri de İtalyan basınında geniş yer buldu.

Amerikan medyası ve sanık avukatlarına göre Amanda ile aynı ögrenci evini paylaşan Meredith’in öldürüldüğü cinayet mahaline gelen polisler delil toplarken dikkatli davranmadı hatta bazıları eldivensiz çalıştı ve olay yerinde yapılan incelemelerde özellikle DNA izi araştırmalarında bir dizi hata yapıldı.

Amanda ve erkek arkadaşı Raffaele, Meredith’in öldürüldüğü geceyi birlikte Raffaele’nin evinde geçirdiklerini söyleyerek cinayetin işlendiği eve adım atmadıklarını iddia etti ancak bir görgü tanığı kendilerini yalanladı.

Son temyiz davasında ikilinin avukatları hem DNA bulgularının hem de görgü tanıklarının ifadelerinin geçersiz sayılmasını sağlamayı amaçlayan tezleri mahkeme heyetine sundu.

İTALYA VE ABD BASINI KARŞI KARŞIYA
Dava son günlerde İtalyan ve Amerikalı gazeteciler arasında söz düellosuna dönüştü. İtalyan gazeteciler dava hakkında yaptıkları yorumlarda İtalyan adaletini eleştiren Amerikalı meslektaşlarına Oj Simpson’un beraat ettiği davayı ve ABD’deki idam cezalarını hatırlatarak Amerikan adalet sistemine eleştirel yaklaştı.

Öte yandan İngiliz basını Amanda’nın güzelliğinin gölgesinde kalan Meredith Kercher cinayetinin asıl kurbanını hatırlatarak ortada 26 yaşında 40’tan fazla bıçak darbesiyle vahşice öldürülen genç bir kız olduğunun ancak basında Amanda hakkındaki haberlere daha çok yer verildiğinden yakındı.

'MELEK YÜZLÜ ŞEYTAN'
Amerikan basını, İtalyan basınında çıkan bazı yorumlarda, "melek yüzlü şeytan" olarak gösterilen ve "erkek arkadaşını etkisi altına alıp cinayeti birlikte işlemeye teşvik eden seks düşkünü bir genç kız" olarak tasvir edilen Amanda’nın, İtalyan basını tarafından yaratıldığı iddia edilen imajına büyük tepki gösterdi.

4 yıl boyunca Amanda’nın aslında İtalyan yargısının kurbanı masum bir genç kız olduğunu yazan ABD basını, Kercher ailesinin avukatı Amanda Knox’a teklif edilen milyonlarca dolarlık röpörtaj ve film taleplerini hatırlatarak, Amanda’yı ABD’ye götürmek için özel bir jetin hazır beklediğini Kercher Ailesi’nin ise duruşmayı izlemek için İngiltere’den gelmekte maddi güçlük çektiğini belirtti.

İtalyan basını, ABC televizyonunun 4 yıldır Amanda’nın ailesinin İtalya’daki masraflarını karşıladığını iddia ederek, Amanda’nın beraat etmesi halinde pasaportunun süresinin geçtiği için İtalya’dan çıkamayacağı ancak ABD’li diplomatların kendisine yeni bir pasaport vermek için hazır olduklarını yazdı.

Öte yandan Amanda ve Raffaele’nin suç ortağı olarak 16 yıl hapis cezası olan Rudy Guede’nin durumu da hakim kararından sonra açıklığa kavuşacak.

Meredith Kercher’i toplu seks ayinine katılmayı reddettiği gerekçesiyle öldürdükleri iddia edilen Amanda ve Raffaele beraat ederse Rudy Guede hakkındaki dava da tekrar görülebilir.