Zürih Savcısı Braunschweig, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Zürih'te söylediği "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar" sözleri üzerine ön soruşturma başlattı.

İsviçre’de yayınlanan Neue Zürcher Zeitung gazetesinin haberine göre, Zürih Başsavcılığı, Bağış'ın Davos Dünya Ekonomik Forumu'ndan dönerken Zürih’te söylediği, "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsinler beni tutuklasınlar" sözleri hakkında İsviçre Ermeni topluluğunun şikâyeti üzerine ön soruşturma açtı.

Zürih Devlet Savcısı Christine Braunschweig yaptığı açıklamada, Bağış hakkında ön soruşturma yapıldığını doğrulayarak şunları söyledi:
"Geçen hafta savcılığımıza bu konu ile ilgili bir dilekçe ulaştı. Dilekçede Sayın Bağış’ın İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesinde ırkçılık başlığı ile yer alan kanuna muhalefet edildiği bildiriliyordu. Savcılığımız iddiayı ciddi bularak ön soruşturma başlattı. Şimdi Egemen Bağış’ın dilekçede konu edilen Ermeni soykırımını inkâr sözlerini söyleyip söylemediğini araştıracağız. Kendisinin diplomatik dokunulmazlığı olup olmadığına bakacağız. Bunların sonucunda yasaya aykırı bir durum var ve diplomatik dokunulmazlığı yok ise hakkında dava açacağız."

Konu ile ilgili olarak ulaştığımız Bağış, basın müşaviri Cihangir Şahin aracılığıyla, konu ile ilgili olarak konuşmayacağını ön soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceğini söyledi.


‘GELSİNLER TUTUKLASINLAR’
Bağış, geçtiğimiz hafta, İsviçre'de bir gazetecinin, Fransız Senatosu’nun 1915 olaylarına ilişkin yasa teklifiyle ilgili sorusu üzerine şöyle demişti:

“Bu konuda Sayın Başbakanımız gerekenleri söyledi. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Fransa’da akıl sahiplerinin akıl sahibi olmayanlardan fazla olduğuna inanıyoruz. İsviçre de bildiğimiz kadarıyla sözde soykırımı reddetmenin suç olduğu bir ülke. Biz bugün İsviçre’deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar. Bu tür çabaların ben yaşama şansı olduğuna inanmıyorum. Bunlar bir kâğıt parçasından öteye gitmez.”


PERİNÇEK 2008'DE AİHM BAŞVURMUŞTU
İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek 10 Haziran 2008 tarihinde AİHM'e yaptığı başvuruda, 2005 yılında İsviçre'nin Lausanne, Opfikon ve Köniz kentlerinde verdiği konferanslar sırasında "Ermeni soykırımı" iddialarının varlığını inkâr ettiği gerekçesiyle kendisini yargılayıp mahkûm eden İsviçre mahkemelerinin AİHS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiği tezini işlemişti.

Perinçek ayrıca, dava sürecinde İsviçre'de avukatıyla görüşmesi için kendisine vize verilmemiş olmasının da AİHS'nin adil yargılanmayla ilgili 6'ıncı maddesine aykırı olduğunu savunmuştu. İP lideri İsviçre resmi makamlarının haklarını kısıtladığı ve kendisine ayrımcılık yapıldığı şikâyetinde de bulunmuştu.



İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN İNCELENECEK

AİHM'nin davayı sadece ifade özgürlüğü açısından ele alması bekleniyor. AİHM, Perinçek ve Ankara'dan gelen görüşler sonrasında İsviçre hükümetinden "davacının AİHS'nin 10'uncu maddesi temelinde ifade özgürlüğü ihlal edildi mi?" şeklinde tek cümlelik bir soruyla savunma istemişti.

AİHM'nin Perinçek kararının bu yıl içinde açıklanması bekleniyor.



TÜRKİYE MÜDAHİL OLDU
Ermeni soykırımı iddialarını inkâr ettiği için İsviçre tarafından yargılanıp mahkûm edilen Doğu Perinçek'in bu ülkeye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde açtığı davaya Türkiye Cumhuriyeti de müdahil olmuştu.



ntvmsnbc ve Ajanslar