(ANKA) - Eleştirilerin bir kısmı abartılı olsa da, Başbakan Erdoğan'ın eylemlerininin "kaygı verici" olduğunu öne süren gazete, Erdoğan'ın, daha kapsamlı bir anayasa reformu sözünü verdiğine işaret ederek "Sayın Erdoğan, hala Türkiye'yi Batı'ya doğru yönlendirmek istiyorsa eğer, bu reformları, yargıyı bağımsızlıktan yoksun bırakma cazibesine kapılmadan gerçekleştirmelidir" görüşünü dile getirdi. Türkiye'deki referandumu sonucu yurt dışında da tartışılmaya devam ediliyor. Washington Post gazetesi, "Türkiye, daha mı demokratik oluyor, daha az mı" sorusuna yanıt aradığı başyazısında anayasa "değişikliklerin çoğunun tartışılmaz liberaldir ve demokrasiyi güçlendirecek" dedi. Eleştirilerin bir kısmı abartılı olsa da Başbakan Erdoğan'ın eylemlerinin "kaygı verici" olduğunu öne süren gazete, Erdoğan'ın, daha kapsamlı bir anayasa reformu sözünü verdiğine işaret ederek "Sayın Erdoğan, hala Türkiye'yi Batı'ya doğru yönlendirmek istiyorsa eğer, bu reformları, yargıyı bağımsızlıktan yoksun bırakma cazibesine kapılmadan gerçekleştirmeli" görüşünü dillendirdi.
Washington Post gazetesi, "Türkiye, daha mı demokratik oluyor, daha az mı" başlığıyla yayımladığı başyazısında "Türkiye, geçen Pazar günü, onaylanan anayasa değişiklikleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilan ettiği gibi Türk demokrasisi için "dönüş noktası' mıdır? Alman Dışişleri Bakanı dediği gibi "Avrupa yolunda Türkiye tarafından atılan "diğer önemli bir adım' mıdır? Veya muhalefet lideri uyardığı gibi Sayın Erdoğan ve iktidardaki İslami Adalet ve Kalkınma Partisince "sivil diktatörlüğe yol açıyor mu? Sekiz yıla yakın bir süre iktidarda olduktan sonra belki Sayın Erdoğan'ın hükümetinin en bariz -ve en kaygı verici- özelliği, bunun yanıtı apaçık olmamasıdır" yorumunu yaptı.
"Kutuplayıcı" olarak nitelediği ve anayasa değişikliklerinden çok "hükümet konusunda bir referanduma dönüştüğünü belirttiği kampanyanın sonucundan Başbakan Erdoğan'ın "keskin bir zafer" ile ödüllendirildiğini kaydeden gazete, "Değişikliklerin çoğu, tartışılmaz liberaldir ve NATO üyesi olup Avrupa Birliği'ne katılmayı hedefleyen Müslüman ülkesinde demokrasiyi güçlendirecek" dedi ve değişikliklerin çeşitli örnekleri verdi.
Buna karşın WP, onaylanan paketin aynı zamanda Anayasa Mahkemesi ve HSYK'da "kapsamlı" değişiklikleri içerdiğini de belirterek her iki kurumun genişletileceği, "atama yetkisinin cumhurbaşkanı ve yasama organına kaygılandıracağı"nı vurguladı.
"Şimdiye kadar Türk yargının bir laiklik kalesi olup bu suretle Başbakan Erdoğan'a bir direniş odağı olduğu" görüşüne yer verildiği başyazısında "Anayasa Mahkemesi, türbana yeşil ışık yakan değişikliği iptal ettiğini, tek bir oy farkı ile AKP'yi kapatmadığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
"Şimdi Sayın Erdoğan, atadığı kişileri hakim bir konuma getirme gücü olacak. Muhalefet, mahkemelerin, laik devlete karşı "yavaş yavaş bir darbe' gerçekleştirmekte olduğunu öne sürdüğü iktidardaki partinin diğer bir kolu haline getirileceğini öne sürüyor. Eleştirenlerin bazılarının söylemleri abartılı olabilir ancak Sayın Erdoğan'ın eylemleri kaygı verici. Son birkaç yıl hükümeti, tartışılır vergi cezaları, muhalefet medyasına gözdağı vermek için kullandı. Darbe planladıkları iddia edilen kişilerin hakkındaki yayılan soruşturmalar ise, sadece subaylar değil, ayna zamanda işadamları ve gazetecileri süpürdü."
WP, başyazısına son verirken de reformların "dikkat çekici bir biçimde ifade ve din özgürlüğüne veya Kürt azınlığına yönelik daha büyük koruma önlemlerini içermediği"ni belirterek, "Ancak şimdi, gelecek yılda yeniden seçilmesine büyük şansı büyük görülen Başbakan, daha kapsamlı bir anayasa reformu sözünü vermiş bulunuyor. Sayın Erdoğan, hala Türkiye'yi Batı'ya doğru yönlendirmek istiyorsa, eğer, bu reformları, yargıyı bağımsızlıktan yoksun bırakma cazibesine kapılmadan gerçekleştirmelidir" uyarısına da yer verdi.