Bulgaristan'ın eski başbakanı Sergey Stanişev, başbakanlık döneminde bazı gizli istihbarat raporlarını kaybettiği gerekçesiyle mahkemeye çıkarılacak.

Stanişev hakkındaki iddianame bugün açıklandı. İddianameyi iki avukatıyla  birlikte Milli Soruşturma Servisine (NSLS) gelerek alan Stanişev'in tutuksuz olarak yargılanacağı bildirildi.

İddianameye göre, Bulgaristan Sosyalist Partisi lideri Stanişev, başbakan olarak 4 Kasım 2005 ile 10 Eylül 2009 tarihleri arasında görev yaparken kendisine sunulan "gizli" mühürlü toplam 7 istihbarat raporunu kaybetti.

Raporların üçünün Devlet Milli Güvenlik Servisi (DANS), ikisinin İçişleri Bakanlığı, birinin NATO ve birinin Savunma Bakanlığı tarafından hazırlandığı bildirildi.

Stanişev, hakkında ortaya atılan iddiaların mevcut hükümetin "siyasi bir oyunu" olduğunu savunarak, "Hükümet ülkenin ekonomik durumunu düzeltemeyip halkı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakınca, siyasi tiyatrolarla beceriksizliğini örtmeye çalışıyor" diye konuştu.

Hukuk uzmanları, Stanişev'in toplam 11 rapor kaybettiğini, bunlardan dördünün gizlilik içerikli olmadığını belirttiler.

Gözlemcilere göre suçlamaların 2 yıla kadar hapis öngörmesine rağmen sicili temiz olan Stanişev'e en çok 500 avro para cezası verilebilecek. AA