HSYK ile Adalet Akademisi'nin özel yetkili hâkim ve savcılara yönelik düzenlediği sempozyum, önemli bir ismi ağırladı. İspanya'da terör örgütü ETA davasına bakan hâkim Eloy Valesco, yargının ortaya koyduğu mücadeleyi anlattı.

Terör suçlarıyla ilgili mahkemede 5 yıldır görev yapan Valesco, önemli açıklamalarda bulundu. Çok sanıklı örgüt davalarının İspanya'da da uzun sürdüğünü vurgulayan Valesco, ardından özel yetkili mahkemelerle ilgili, "Bizim yetkilerimiz daha geniş. Yetki alanımız buradaki gibi 8 bölge değil, bütün ülke. Tek yargı mahkemesinin en büyük amacı uzmanlaşma. Ben deneyimimden dolayı, teröristlerin geçmiş bağlantılarını biliyorum." dedi.

İspanya'da terör şüphesi varsa üst düzey görevlilerinin dokunulmazlığının olamayacağının da altını çizen Valesco, "Tek dokunulmazlık algısı kral içindir. Ama kralın damadını da yolsuzluktan mahkûm ettik." bilgisini verdi.

Darbe teşebbüslerini yargılayan hakim ve savcıların yaşadığı zorluğu ise şöyle yorumladı: "Bizler, insan hayatının yanında demokrasiyi de korumak zorundayız. Hâkim ve savcılar yalnızdır bu alanda. Politikacılar, sorunu üzerinden atıp yargıçlara yönlendirmek için kolaycılığa kaçıyor."
İspanya'da terör örgütü ETA davasına bakan İspanyol hâkim Eloy Valesco, Türkiye'deki özel yetkili hâkim ve savcılara tecrübelerini aktardı. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Eloy Valesco, terör ve ifade özgürlüğünün iç içe girdiği, ifade özgürlüğünün sınırının ne olduğu sorusuna şu cevabı verdi; "Her konuda fikir özgürlüğü olmalı. Ama diğerlerine zarar vermediği noktadadır. Diğerlerine zarar verdiği noktada fikir özgürlüğünden çıkar." dedi.

"Türkiye'deki bir istihbarat kuruluşunun terör örgütüne sızarken suç işlediği iddiası var. İspanya'da istihbarat örgütleriyle terörist unsurların iç içe geçtiği durum oldu mu? Bu nasıl aşıldı?" sorusu üzerine Valesco, ülkesindeki uygulamayı şu sözlerle anlattı: "İspanya'da bir karşı tarafa nüfuz etme yapılacağı zaman polis, hâkime ya da savcıya bilgi vermek zorunda. Hâkim bunu onaylamak durumundadır. Mesela bir uyuşturucu kaçakçısı grup olduğunu varsayalım. Polisin oraya uyuşturucu götürmesi için hâkimin onayı gerekli."
Siyasi partilerin terör örgütü ile organik bağının tespit edilmesi durumunda İspanya'da yargının bir yaptırımının olup olmadığı, parti kapatmanın uygulanıp uygulanmadığı sorusu üzerine Valesco, "Siyasi partilerin yasa dışı ilan edilmesini yargı tarafından değil idari otoritenin yapmasını tercih ediyoruz. İspanya'da hâkimler tarafından da bu yapıldı." ifadelerini kullandı.
"Ergenekon ve Gladio tipi yapılarla mücadelede kanunlar tek başına yeterli olur mu?" sorusuna Valesco, teknik bazı yenilikler, telefon dinlemeleri, sızmalar ve itirafçı yönteminin kullanılmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Valesco, "Her türlü yapıya karşı temel olarak bunlar kullanılır." dedi.
"Türkiye'de Ergenekon davası kapsamında gazetecilerin de tutuklanması eleştirildi. İfade özgürlüğü ve terör ilişkisi konularında yargı nasıl davranmalı?" sorusuna Valesco, şunları söyledi: "İfade özgürlüğü temel. Sağlam kanıt ve bağlantılarla tutuklanması gerekir. Çok açık ve net terörist organizasyonlara açık bağlantısı olmalıdır. Bizim bir davamız oldu. Bir gazeteci, köşesinde bazı belli başlı insan gruplarına saldırılmasının iyi olacağını yazıyordu ve bu gerçekleşiyordu. Sonra bir telefon dinlemesi esnasında kanıta ulaşıldı. Bu kanıtları elde etmek zor. Polis gözlemleri ve sızmalar çok önemli. O gazeteciyi mahkûm ettik."



ZAMAN