El-Malki, Ramallah'ta basın mensuplarının sorularını cevaplandırırken, BM'ye tam üyelik tasarısının gelecek Cuma günü, 23 Eylül'de BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacağını bildirdi.

Şimdiye dek, 23 Eylül tarihi ortada olmakla birlikte, Filistinliler'in BM Genel Kurulu'na mı, yoksa Güvenlik Konseyi'ne mi gidecekleri konusunda netlik bulunmuyordu.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden ABD, Filistinliler'in başvurusunu veto edeceğini resmen duyurmuştu.

Güvenlik Konseyi'nde ABD yanı sıra diğer daimi üyeler Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın da veto hakları bulunuyor.

El Malki, geçen cumartesi günü de, Lübnan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin başkanlığını üstlenmesi nedeniyle Filistinliler'in Eylül ayında BM'ye başvurmak istediğini belirtmiş ve 130'dan fazla ülkenin Filistin devletini desteklediğini söylemişti.

Bu arada, İsrail ordu radyosu, Filistin Yönetimi'nin BM'ye gitme kararındaki tutumunu yumuşattığını öne sürdü.

-BM GENEL KURULU'NA NETANYAHU GİDİYOR-

Bu açıklamanın ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da New York'a gidip, BM Genel Kurulu'nda konuşacağını bildirdi.

Netanyahu, İsrail'e resmi bir ziyarette bulunan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas ile görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında BM Genel Kurulu'nda doğrudan müzakereler ve barış temalı bir mesajı şahsen iletme kararı aldığını ifade etti.

Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a tek taraflı devlet ilanı konusunu BM'ye getirmemesi çağrısını da yineledi ve İsrail'le barış müzakerelerine dönmesini istedi.

Netanyahu'nun muhtemelen Çarşamba günü genel kurulda konuşması bekleniyor.

İsrail basınında daha önce Netanyahu'nun muhtemelen New York'a gitmeyip, BM toplantılarına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in katılacağı belirtmişti.

Bu arada İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon da BM toplantıları öncesi bugün ABD'ye gidiyor. Ayalon, gidişi öncesi, Filistinliler'in BM'ye başvurularının, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki tüm anlaşmaların iptaline yol açabileceğini yineledi.(Zaman)