FERHAN KÖSEOĞLU - PARİS

Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, 24 Nisan'da Bakanlar Kurulu'na 'siyasi yaşamda ahlak' başlıklı yeni yasa tasarısı sunulacağını açıkladı. Yeni yasayla dolandırıcılık, rüşvet ve yolsuzluk gibi suçlara karışan politikacılara ağır yaptırımlar uygulanacağı belirtildi. Ayrıca milletvekillerinin aynı anda başka iş yapması da yasaklanacak. Ayrault, ''Siyasi sorumluluğu bulunan kişilerin; cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların mal varlıklarında tam şeffaflık vurgusunda bulundu. Fransa Başbakanı, kabine üyelerinin mal varlıklarını 15 Nisan'a kadar açıklayacaklarının da altını çizdi. Bakanların mal varlığı beyanlarını bu hafta Hükümet Genel Sekreteri'ne, Pazartesi günü Başbakanlığın sitesinde yayınlanmak üzere gönderecekleri vurgulandı. Başbakan Ayrault'un açıklamasının ardından kabine üyeleri Marie-Arlette Carlotti, Cecile Duflot ve Pascal Canfin'in mal varlıklarını açıkladıkları belirtildi.
 
Hükümetin bakanlar kuruluna getirmeye hazırlandığı 'siyasi yaşamda ahlak' yasasına muhalefet partisinden ise tepki geldi. Halk Hareket Birliği(UMP) Genel Başkanı Jean François Cope yasa tasarısını 'röntgencilik ve ikiyüzlülük' olarak yorumladı. UMP lideri, François Hollande'ı; yalan söyleyen ve vergi kaçırdığı anlaşılan kendi bakanıyla ilgili skandalı, üzerine sis perdesi örterek skandalı unutturmaya çalışmakla suçladı. Mal varlığını açıklayan UMP'nin güçlü ismi eski Başbakan François Fillon ise yasanın gereksiz olduğunu savundu. Fillon, ''Yasa tasarısının içeriğine baktım. Hükümetin önerdiği gibi 'siyasi yaşamda ahlak' yasa tasarısına gerek olduğunu düşünmüyorum'.' dedi.
 
Fransa'da eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac'ın İsviçre bankasında hesabı olduğunu itiraf etmesi ve François Hollande'ın seçim kampanyası finansman sorumlusu Jean Jacques Augier'in yurtdışında şirketi olduğunun ortaya çıkması hükümeti zor durumda bırakmıştı. Son olarak Liberation gazetesi ise Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un yurtdışında birçok hesabı olduğunu iddia etmişti.
 
(CİHAN)