Türkiye'de tutuklandıktan bir ay sonra Fransa'ya iade edilen Fas asıllı Murad Fares, uçaktan indikten sonra Fransız iç istihbarat birimleri tarafından karşılandı. Fransa'da doğup büyüyen Murad Fares, daha sonra Paris Adliyesi'ne götürülerek terörle mücadele savcıları tarafından sorgulandı. Murad Fares, sorgunun ardından tutuklanarak ismi gizli tutulan Paris'teki hapishanelerden birine konuldu.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve emniyet yetkilileri tarafından "önemli ve çok tehlikeli bir cihat organizatörü" olarak nitelendirilen Fares, "terörist bir grupla bağlantılı olarak terör yapmak, bir terör örgütünü yönetmek" suçlarından yargılanacak.

'KARDEŞİM KANDIRILDI'
France Info radyosunu arayarak açıklamalarda bulunan Fares'in kardeşi Muhammed Fares ise kardeşinin basında açıklandığı gibi "büyük balık" olmadığını, Fransa'dan Suriye'ye giden diğer Fransızlar gibi "manipüle edildiğini" söyledi. Fares, kardeşinin Türkiye'den Suriye'ye geçip savaşmış olabileceğini ve cihat yapmak isteyen bazı insanlara sınırı geçmesi için yardımcı olmuş olabileceğini ancak kardeşinin de kandırıldığını ve çete başı olamayacağını ifade etti. Kardeşinin Türkiye'ye gönüllü olarak döndüğünü, hatta Fransız Büyükelçiliğini arayarak Fransa'ya dönme talebinde bulunduğunu söyleyen Muhammed Fares, basında çıkan haberlere inanılmaması gerektiğini savundu.

'TERK ETTİĞİ IŞİD'DEN KURTULMAYA ÇALIŞIYORDU'
Olay hakkında gün boyunca açıklamalarda bulunan Fransız emniyet yetkilileri ise Murad Fares'in IŞİD birimleri ile Suriye'de savaşmaya gitmeden önce Fransa'dan gelen cihatçıların Türkiye'deki karşılama ve konaklama işlerinden sorumlu olarak çalıştığını, ayrıca cihatçıların Türkiye-Suriye sınırını geçmelerine yardımcı olduğunu söylediler. Murad Fares'in bir süre sonra IŞİD terör örgütünü terk ederek muhalif bir örgüte geçtiğini, bu tür hareketlerin IŞİD tarafından ölümle cezalandırıldığını, teröristin bu cezadan kurtulmak için önce Türkiye'ye geldiğini, oradan da hayatı için daha emniyetli olduğunu düşündüğü Fransız adaletine teslim olmayı talep etmiş olabileceğini belirttiler.

'CİHATÇI TOPLAYICISI' OLARAK BİLİNİYOR
Murad Fares'in ismi ilk olarak Strasbourg kentinde patlak veren ve "cihat göçü" olarak bilinen ve çok sayıda Fransız gencinin Suriye'de cihat yapmak üzere şehirden ayrılıp Türkiye'ye gitmeleri ile duyulmuştu. Murad Fares bu olayda "cihat adayı toplayıcısı" olarak biliniyor.

950 FRANSIZ VATANDAŞI SURİYE'YE GİTTİ
Suriye'deki savaşın başlangıcından itibaren yaklaşık 950 Fransız vatandaşını cihat için Suriye'ye gittiği tahmin ediliyor. Fransa'da terör ile mücadele kanununun önümüzdeki günler içinde millet meclisinde onaylanması bekleniyor.


Engin AKGÜRBÜZ/ FRANSA, (DHA)