Fransız basını, Hz. Muhammed'in karikatürünü yaptıktan sonra büyük tepki çeken mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ülkenin başkenti Paris'teki merkezine silahlı saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırı sonucu 12 kişi hayatını kaybetti, 5'i ağır olmak üzere 10 kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarına göre, 11.30 sularında siyah kapşonlu iki kişi kalaşnikoflarla dergi binasına girdi ve çalışanların üzerine ateş açtı. Şüpheliler saldırının ardından olay yerinden uzaklaşırken, dergi çalışanlarının bir kısmı saldırı esnasında çatıya sığındı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti.


Silahlı saldırganlar polisle çatıştı

Saldırganların 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika otomatik silahlarla ateş açtıkları ve saldırı esnasında tekbir getirdikleri ileri sürülüyor. Saldırganların saldırı sonrası otomobil ile kaçtıkları, polisin ise geniş çaplı bir araştırma başlattığı belirtildi.


Charb adıyla bilinen ve 2013'te terör örgütü El Kaide'nin arananlar listesinde bulunan karikatüristin de hayatını kaybedenlerin arasında olduğu açıklandı. İngiliz Telegraph gazetesi, derginin 4 meşhur karikatüristinin hayatını kaybettiğini duyururken, hayatını kaybedenler arasında Charb'ın (Stéphane Charbonnier) yanı sıra Cabu, Tignous ve Wolinski de bulunuyor. Hayatını kaybedenler arasında derginin genel yayın yönetmeninin de yer aldığı bildirildi.


Derginin karikatüristi Charb

24 saat korunan Charlie Hebdo, bir saat önce resmî Twitter hesabından terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi hicveden bir karikatür yayınlamıştı.

HOLLANDE: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK SALDIRI

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olay yerini ziyaret etti ve saldırıyı terör saldırısı olarak niteledi. Hollande, "Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Son haftalarda birkaç terör saldırısını engelledik" dedi. Ülkede güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise, "Terörle mücadelede Fransa'nın yanındayız. Saldırı mide bulandırıcı" açıklamasında bulundu.

 
Türkiye'den Paris katliamına tepkiler


Siyasiler ve akademisyenlerin konuya ilişkin görüşleri şöyle:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye olarak terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz. Sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız. Yaşadığımız coğrafyada ve Avrupa’da mücadele etmemiz gereken 2 unsur var. Bunlardan bir tanesi bölgemizdeki ve tüm dünyadaki terörle mücadeledir. Terörle mücadelede ciddi bir eksiklik var. DEAŞ ile mücadelede bile kaç aydır sonuç elde edilemedi. Diğer husus ise Avrupa’da ve birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslamofobiyadır. Artan bu akımlarla terör birbirini tetikliyor maalesef.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: Bütün insanlara yapılmış bir eylemdir. Kınıyorum. Görüntüleri izledik. Merkeze geliyorlar derginin merkezine. Son derece sakin bir biçimde geldiler ve saldırdılar. Bu masum insanlara yapılmış bir saldırı. Paris’in merkezinde bu kadar profesyonel bir şekildeki saldırıya dikkat çekmek lazım. Müslümanlar çok incindi ve protesto yaptılar. Bu saldırıyla bunun bağdaştırılmaması lazım. Müslümanlar bu olayı kınarlar. Hedeflenen başka şeyler var bence. Neyi hedeflediklerine bakmak lazım.

Prof. Dr. Mensur Akgün: Bu olay asıl bizi Suriye’de etkileyecek bu durum. Bu teröristler nereden gitti. Suriye’den mi gittiler, Türkiye’den mi geçtiler nereye bağlayacaklar bilmiyoruz. Ciddi bir olasılık olarak karşımızda duruyor. Bu IŞİD eylemi ise ittifak kurmaya çalışacaklar. IŞİD eylemi olması güçlü olasılık. Asıl bizi ilgilendiren tarafu Suriye kısmı olacaktır. Yeni bir politika geliştirir umarı Türkiye.