Gelişme, söz konusu yasanın Anayasa'ya uygunluğunun incelenmesi amacıyla resmen başvuruda bulunulması üzerine yaşandı ve Ankara'da memnuniyetle karşılandı.

Fransız Meclisi'nin alt kanadı ile Senato'dan yasaya karşı çıkan milletvekilleri ve senatörler, inkâr yasasının yeniden incelenmesi için Anayasa Konseyi'ne resmen başvurdu.

Her iki grup da, Anayasa Konseyi'nin yasanın Anayasa'ya uygunluğunu incelemesi için gereken asgari 60'ar imzadan fazlasını topladıklarını açıkladı.

Milletvekili Lionel Tardy, imzacı 65 milletvekilinin çoğunun, kendisi gibi, Sarkozy'nin partisi UMP'den (Halk Hareketi Birliği) olduklarını kaydederek, "Bu gelişme, Élysée Sarayı için yaklaştığını farkedemediği bir atom bombası oldu" dedi.

Anayasa Konseyi soykırım inkâr yasasının Anayasa'ya uygun olup olmadığı konusundaki kararını bir ay içinde vermek zorunda. Hükümet konunun âcil önem taşıdığını bildirirse, 8 gün içinde de bir karar çıkabilir.

Türkiye, "soykırımı inkâr yasası"nın Fransız Meclisi'nin alt kanadından sonra Senato'dan da geçmesi ardından çok sert tepki göstermiş, çeşitli yaptırımlara gidileceği işaretini vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamalardaysa, Ankara'nın tehditleri bir kenarda bırakılarak, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin iki hafta içinde Meclis'ten geçen yasayı imzalayarak yürürlüğe sokacağı duyurulmuştu.



Erdoğan: İnkar tasarısı ırkçılıktır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Fransa Senatosu'nda kabul edilen , 'Ermeni soykırımını' inkârın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini 'ırkçı' diye ditelendirdi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi Fransız halkına havale etti.

Erdoğan, 'Fransa'da çok az üyenin katılımıyla oylama yapıldı, sipariş bir oylama. Bizim için tamamen yok hükmündedir. Ortaçağ zihniyetinin yeniden hortlatılmasıdır 'Tarihin parlementolarda yapılamayacağını' daha önce söyledik. Bu hatanın telafi edileceği umudunu taşıyoruz.' diye konuştu.

'Faşizmin ayak sesleri'

'Hiçkimsenin Türkiye üzerinden siyasi rant sağlamasına izin vermeyeceğiz' diyen Erdoğan, buradan sağduyulu Fransız siyasilere, entelektüellere ve vatandaşlara sesleniyorum; bu karar düşünce özgürlüğü katliamıdır. Yapılan Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirmedir. Bu yapılan ırkçılıktır, düşünce özgürlüğü katliamıdır. Buna karşı susanlar Avrupa'da faşizmin ayak seslerini duymamanın vebali altına girerler.' diye konuştu.

Sarkozy'nin babasının, Selanik'te doğup büyüdüğüne dikkat çeken Erdoğan, 'Ne kadar Türkiye düşmanlığı yaparsa yapsın soyu Osmanlı topraklarındadır. Ne yaparsa yapsın Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir.' dedi.

Erdoğan, 'Biz sağduyulu vakur bir tavır sergileyeceğiz, hala sabır dönemindeyiz. Gelişmelere göre eylem planımızı paylaşacağız. Etap etap yaptırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Sarkozy ve yandaşlarını Fransa halkına havale ediyoruz.' diye de ekledi.

Dışişleri'nden sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, Fransız Senatosu'nun, 'Ermeni soykırımını' inkârın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesine sert tepki gösterdi.

Yazılı açıklamada kanunun kesinleşmesi sürecinin tamamlanması durumunda, daha önce açıklanan tedbirlerin süratle hayata geçirileceği vurgulandı.
Askeri, siyasi ve ekonomik misilleme adımları için Sarkozy'nin yasayı imzalamasının bekleneceği belirtiliyor. ,

Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde imzalaması gerekiyor.

Yasayla 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti'ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenen ve 7,5 saat süren oturumun sonunda teklif 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi.

Yasa teklifinde ''Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır'' ifadesi yer alıyor.

Ankara memnuniyetini dile getirdi

Bugünkü başvuru ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ben Fransızlar'ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir'' dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Anayasa Konseyi'ne başvuruda bulunan Fransız milletvekilleri ve senatörlere teşekkür ederek, "Fransa'daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Bu beklentiler istikametinde verilecek bir kararla bu hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa'nın değerleriyle ters düşen süreç, tekrar Fransa'nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Şimdi yapılması gereken, sabırla Anayasa Konseyi'nin kararını beklemektir. Sürecin sonunda Türk-Fransız dostluğunun kazanmasını diliyorum" dedi.

Fransız Haber Ajansı AFP ise, konuyla ilgili haberinde, 2010 yılında Fransa ile Türkiye arasındaki ticaretin 12 milyar euro çapında olduğunu ve birkaç yüz Fransız şirketinin Türkiye'de iş yaptığını hatırlattı.



BBC Türkçe