Yüksek Mahkeme, hakkında 5 yıl hapis ve 30 yıl meslekten men cezası talep edilen Garzon hakkındaki olası suçlamaların her şekilde zaman aşımına uğramış olduğuna kanaat getirdi.

Garzon, Santander Bankası'nın başkanı Emilio Botin aleyhinde açılan bir soruşturmayı kapattırmak ve birkaç ay sonra aralarında bu bankanın da olduğu 5 büyük İspanyol şirketinden 1 milyon dolar finansman sağlayarak, 2005-2006 yılları arasında New York Üniversitesi'nde bazı seminer ve konferanslar organize etmekle suçlanıyordu.

Açtığı davalar ve yürüttüğü soruşturmalarla uluslararası üne sahip olan yargıç Garzon, yolsuzlukla ilgili bir soruşturmada sanıklar ile avukatlar arasındaki görüşmeleri dinlettirerek "usulsüz delil topladığı, görevini kötüye kullandığı ve anayasal hakları garanti etmediği" gerekçesiyle geçtiğimiz hafta Yüksek Mahkeme tarafından 11 yıl meslekten men cezası almıştı.

Aldığı cezaya itiraz edeceğini açıklayan Garzon hakkında ayrıca, Franco döneminin suçlularını soruşturmaktan dolayı açılmış bir dava daha bulunurken, bununla ilgili hafta içinde kararın çıkması bekleniyor. 

İspanya'nın bazı kentlerinde, sivil toplum örgütleri tarafından Garzon'a destek için yapılan gösterilere de devam ediliyor. 



Cnn Türk