NATO'da, Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'in görev süresinin dolmasına daha bir buçuk yıl var. Ancak geçen haftasonu 25'inci NATO zirvesine ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri, şimdiden Rasmussen'in halefi için arayışlara başladı.


Obama yönetimi, kendine yakın düşünce kuruluşları üzerinden nabız yokluyor. Amerika'nın eski NATO büyükelçisi ve Amerikan Atlantik Konseyi Başkan Yardımcısı Nicholas Burns da, dünyanın önde gelen gazetelerine verdiği mülakatlarda yakın bir gelecekte NATO Genel Sekreterliği görevine bir Türk'ün gelmesi gerektiğini söylüyor.

ALMANYA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTI
Burns ayrıca, ittifaka üye ülkelerin Washington büyükelçileriyle de görüşerek, NATO'nun geleceği ve yeni Genel Sekreter'in Türk olması konusunda nabız yokladı.


28 üye ülkeden 27'si, bir Türk'ün NATO genel sekreteri olmasından herhangi bir sakınca olmadığını dile getirirken, Almanya bu fikre şiddetle karşı çıktı.

Türkiye ile diplomatik sorunlar yasayan Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler, bir Türk'ün NATO genel sekreterliğine getirilmesinin değerlendirilebileceğini ve adayın niteliğinin önem taşıdığını kaydetti. Almanya ise, NATO genel sekreterliği görevi için bir Türk adayı desteklemeyeceğinı ve bu fikre kapalı olduğunu belirtti.



 
NTV