Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili hükümetlerinde, 2005'ten bu yana çeşitli üst düzey görevlerde bulunan ve son olarak önceki hükümetin sırasıyla Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Baço Akhalaya ile Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Giorgi Kalandadze'nin ''görevi kötüye kullanmak ve aşırı güç kullanımı'' nedeniyle açılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.
Akhalaya'nın avukatı David Dekanoidze, Başsavcılık yetkilileriyle görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, devam eden soruşturma çerçevesinde Akhalaya'nın beklenmedik bir şekilde gözaltına alındığını, kendisine henüz bir suç isnat edilmediğini belirterek, ''Bu soruşturmanın gerekçesi tamamen saçmalıktır'' dedi.

Akhalya'nın savunma bakanı olduğu sırada bazı bakanlık çalışanlarının işlerini kaybetmesinin sorumlusu olarak Akhalya ve bazı üst düzey yöneticileri gösterdiğini anlatan Dekanoidze, ''Sayın Akhalya'nın göz altına alınması bu nedenledir ve bu da açıkca saçmalıktır'' diye konuştu.

Dekanoidze, Akhalya'ya iki gün içerisinde yasal olarak bir suçlama yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

Saakaşvili'nin liderliğindeki Bileşik Ulusal Hareket Partisi'nin yetkililerinden Akaki Minaşvili ise, Akhalya'nın göz altına alınmasının siyasi içerikli olduğunu savundu.
Bu arada aynı soruşturma kapsamında Gürcistan Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Giorgi Kalandadze de gözaltına alındı.

Kalandadze, Ekim ayında yapılan genel seçimlerden bir hafta sonra Genelkurmay Başkanlığı görevine atanmıştı. Akhalya ile birlikte Kalandadze'nin de avukatlığını üstlenen David Dekanoidze, Kalandadze'nin gözaltına alınmasının bir temele dayanmadığını ileri sürdü.

Başsavcı Arçil Kbilaşvili ise dün yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında Akhalya'nın tanık olarak dinleneceğini söylemişti.

Gürcistan'da 1 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanan ve iktidara gelen ''Gürcü Rüyası'' koalisyonu lideri Başbakan Bidzina İvanişvili, iktidara geldiklerinde yönetim organlarında denetim başlatacaklarını, bu denetlemelerde suç unsuru bulunursa sorumlularla ilgili yasal işlem yapacaklarını söylemişti.



AA