Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün emsal olacak bir karara imza attı. 2005 senesinde kadınlar günü münasebetiyle yapılan bir mitingde polisin attığı göz yaşartıcı bomba insan hakları ihlali olarak görülerek Türkiye 12.000 Avro para cezasına çarptırıldı.

3. VE 11. MADDENİN İHLALİ
Buna göre, söz konusu mitinge katılan Nihal Pekaslan, Kıvanç Pekaslan, İbrahim Bozay ve Leyla Bozay’ın mitingde polisin kendilerine göz yaşartıcı bomba attığı yönündeki şikayet başvurusunu değerlendirerek bugün karar bağlayan AİHM Türkiye’yi 12.000 Avrosu manevi ve 2.500 Avrosu maddi olmak üzere, toplam 14.500 Avroluk para cezasına çarptırdı.

GÖZ YAŞARTICI BOMBA MİTİNG HAKKINI İHLAL OLARAK GÖRÜLDÜ
AİHM, şikayetçiler Nihal Pekaslan, Kıvanç Pekaslan, İbrahim Bozay ve Leyla Bozay’ın, polisin mitingi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı ve miting katılımcılarına dayak da dahil olmak üzere orantısız güç kullandığı şikayetini dile getirdikleri başvuru hakkında İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi (insanı aşağılayıcı muamele yasağı) ile 11. Maddesinin (toplantı ve miting hakkı) ihlali çerçevesinde karar verdiğini de açıkladı.

 

 SAFİLE USUL /  GAZETEPORT