ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''USS Cole'' adlı savaş gemisine saldırı düzenlemek için plan yapmakla suçlanan tutsak Abd El Neşiri hakkında idam talebiyle yargılama başvurusunda bulunulduğu ve başvurunun bir Savunma Bakanlığı yetkilisince onaylandığı duyuruldu. ''USS Cole'' adlı destroyere 12 Ekim 2000'de düzenlenen saldırıda ABD donanmasında görevli 17 asker ölmüş, 40 asker yaralanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama döneminde idam talebiyle yargılanacak ilk Guantanamo tutsağı olan Neşiri, USS Cole destroyerinde görevli askerlere karşı saldırı planlayarak savaş suçu işlemekle itham ediliyor. ABD kanunlarına göre hükümetin, hakkında dava açılması onaylanan Neşiri'yi 30 gün içinde Guantanamo'da bir askeri yargıcın önüne çıkararak suçlamada bulunması gerekiyor.

CIA başmüfettişinin 2009 yılında açıklanan raporuna göre, Yemen asıllı bir Suudi Arabistan vatandaşı olan Neşiri, 2002 yılının Kasım ayında Dubai'de yakalandıktan sonra önce Afganistan'daki bir CIA hapishanesi olan Salt Pit'e, ardından da Tayland'daki başka bir CIA tesisine gönderildi ve waterboarding yöntemiyle ve elektrikli maktapla tehdit edilerek sorguya çekildi.

Neşiri'nin ABD Savunma Bakanlığınca atanan avukatı Deniz Binbaşı Stephen Reyes, yaptığı açıklamada, müvekkilinin sorguya çekilme yönteminin işkence kapsamına girdiğine işaret ederek, adli amirliğe müvekkiline karşı yöneltilen suçlamaların düşürülmesi veya en azından hakkındaki idam talebinin geri alınması için başvuruda bulunduğunu belirtti.

Askeri komisyonların, 2009 yılında reform edilmiş olmalarına karşın, davalıların söylentilere dayanan delillerle suçlu bulunmasına izin vermesi veya hükümetin tüm şahitlerinin duruşmaya çıkmaya zorlanamaması gibi nedenlere hala kusurlu yönlerinin bulunduğunu savunan Reyes, ''Bütün bunlar yapılabilir ve müvekkilim ölüm cezası alabilir. Sonucu ne olursa olsun böyle bir yargılamaya nasıl güvenebiliriz'' dedi.

Guantanamo üssünde şimdiye kadar 6 tutsak savaş suçu işlemekten suçlu bulundu. Bu tutsaklardan 4'ü mahkemeyle anlaşma yoluna giderek suçu işlediklerini kabul etti.
ABD halen 11 Eylül terör saldırılarını düzenlemekle suçlanan 5 tutsak hakkında daha dava açma hazırlığında. Bu tutsaklar arasında yer alan, 11 Eylül terör saldırılarının baş planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed hakkında da idam talebiyle dava açılması bekleniyor.

ABD hükümeti, 171 tutsağın bulunduğu Guantanamo'daki 35 kadar tutsak hakkında savaş suçları işlemekle dava açılacağını daha önce yaptığı açıklamalarla duyurmuştu.


AA