Turkcell'in sorunlu ortağı Alfa, Rusya'yı birbirine kattı. Alfa Bank, alacaklı olduğu Kopernik Grubu'nun iş merkezini bastı. Şirketin ofisleri ve bilgisayarları dolandırıcılık şüphesiyle talan edildi. Kapıdaki otomatik silahlı güvenlik görevlileri bu kadarına da pes dedirtti

Turkcell'in sorunlu ortaklarından Alfa Group, Rusya'yı karıştırmaya devam ediyor. Bundan önce dünyanın dört bir yanında adı türlü iddialara karışan Alfa Group'a bağlı olarak faaliyet gösteren Alfa Bank, Rusya'da davalı olduğu Kopernik Group'un binasını bastı. Binaya gelen banka yöneticilerinin yanındaki otomatik silahlı güvenlik görevlileri dikkat çekti. Olay Rus basınının da gündemine oturdu. Rus basınının iddiasına göre Kopernik'in borçlarına karşılık Alfa Grubu'na bağlı bir şirkete devredilen iş merkezi geçtiğimiz günlerde Rimatek isimli bir firmaya satılmıştı. Alfa yetkilileri de yanlarına 10'un üzerinde silahlı adam alarak iş merkezini bastı ve buradaki güvenlik görevlilerinin değiştirilmesini talep etti. Baskında aynı zamanda Kopernik'in bütün ofisleri ve bilgisayarları da arandı. Alfa'nın Rus mahkemelerindeki nüfusu kullanılarak da Kopernik Grubu hakkında dolandırıcılık suçundan soruşturma açıldı. Yasalara göre, suçun tespit edilmesi Kopernik yöneticileri için 10 yıl hapis ve 1 milyon euro para cezası anlamına geliyor...

HÜLLE TAKTİĞİ Mİ?

KOPERNİK Group patronu Alexander Senatorov ise gelişmeler karşısında büyük şok yaşadıklarını anlatarak konuyu mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti. Yakın zamanda resmi başvuru yapacaklarını ve savcılardan Alfa Bank tarafından satılan iş merkezinin satışının yasalara aykırı olduğunu kabul etmelerini talep edeceklerini anlattı. Bu satışın ardında Alfa'nın yine dünyanın hemen hemen her yerinde kullandığı 'hülle taktiği'nin olduğu konuşuluyor.

DEĞERİNİN %25 ALTINA GİTTİ

SÖZ konusu satış işlemi için ihale açıldığını vurgulayan Alfa, iş merkezinin de en yüksek teklifi veren Rimatek'e satıldığını savunuyor. Fakat kulislerde, Rimatek'in Alfa Grubu'nun bir şirketi olduğu konuşuluyor. Anlaşmaya göre Rimatek iş merkezi için 680 milyon ruble yani 22.5 milyon dolar ödeyecek. Fakat daha önce yapılan hesaplamalarda iş merkezinin değerinin en az 900 milyon ruble yani 30 milyon dolar olduğu ifade edilmişti. Yani aslında 'En yüksek teklifi veren binayı sattık' diyen Alfa, satış işleminin proje değerinin en az yüzde 25 aşağısına elden çıkarmış.

15 MİLYON DOLAR CEPTE

SÖZ konusu iddialar doğruysa, Alfa iş merkezini 7.5 milyon dolar ucuza almış oluyor. Aynı şekilde buradan gelecek para Kopernik'in borcundan düşülüyor. Yani buradan da Alfa Grubu'nun kasasına aslında 7.5 milyon dolarlık bir para giriyor. Böylece Alfa, silahlı adamlarını bile kullandığı operasyonda 15 milyon dolarlık kar elde
 etmiş oluyor...

TOPLAM BORCUNUN YÜZDE 60 'I ALFA'YA

KOPERNIK Group ile Alfa Bank arasındaki borç ilişkisinin temeli 2006 yılına dayanıyor. 2006-2007 yıllarında gerçekleştireceği projeler için Alfa Bank'tan 100 milyon doların üzerinde kredi alan Kopernik, 2010 yılında ödemesi gereken krediyi geri ödemeyi başaramamıştı. 2009 yılında toplam borcu 300 milyon dolar olarak hesaplanan Kopernik'in Alfa'ya olan borcu da yaklaşık 185 milyon dolardı. 2010 yılında kredi geri ödemesini alamayan Alfa konuyu mahkemeye taşıdı.

YASALARA AYKIRI

 BAZI taşınmazları elden çıkaran Kopernik'in borcu bu şekilde 60 milyon dolara indi. Son olarak Moskova'daki 'Architect Vlasov' isimli iş merkezi de iki taraf arasındaki anlaşmazlığın simgesi oldu. Mahkeme kararıyla birlikte Alfa Grubu, söz konusu iş merkezinin satışını gerçekleştirdi. Kopernik tarafı satışın kesinlikle yasadışı olduğunun altını çizerken, Alfa Bank ise satışta hiçbir sorun olmadığını açıkladı.

TURKCELL'DE AYNI TAKTİK

ALFA, bu hülle taktiğini Turkcell'de de kullanmıştı. 2007 yılında Turkcell'e yüzde 13.2 ortak olan Alfa, Ukrayna'da, Norveçli telekom şirketi Telenor ile sorunlar yaşamaya başladı. İki grubun ortak oldukları Kyivstar ve VimpelCom'daki anlaşmazlıkları Alfa'nın Turkcell ortaklığıyla farklı bir boyut kazanmıştı. Telenor ve Alfa'nın ortaklık anlaşması rekabet alanında bazı düzenlemeler içeriyordu. Söz konusu aykırılıkın ortadan kalkması için Alfa'nın Turkcell'deki hissesini yüzde 5'in altına çekmesi gerekiyordu. Telenor konuyu ABD Mahkemesi'ne taşıyınca, Alfa da mahkemeyi aldatmak için Turkcell'deki hisse oranını görüntüde yüzde 5'e indirecek bir operasyon başlattı ve Çukurova Telecom Holding'deki hisselerinin yüzde 62'sini VISOR adlı bir Kazak Grubu'nun şirketlerine devretti. O sıralarda Turkcell'in değeri 12 milyar doları aşmaktaydı ve satışı söz konusu olan hissenin de değeri 1 milyar dolar olması gerekirken satış bedeli 90 milyon dolar olarak açıklandı. Yıllar sonra Alfa ile Telenor barışınca sözü geçen hisseler tekrar Alfa'ya devroldu. Böylece olayın sözde bir satış olduğu da ispatlandı.