İngiltere’deki Heathrow ve Manchester Havaalanları’nda dün itibarıyla kullanılmaya başlanan ‘tam vücut tarayıcıları’ sivil haklar savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. Kampanyacılar tarayıcıların mahremiyeti işgal anlamına geldiğini savunuyor ve insan vücudunu çıplak olarak sergileyen tarayıcıların İnsan Hakları Beyannamesi’ne aykırı olduğunu söylüyor.

Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) bu uygulamanın sadece Müslümanlara, Asyalılara ya da siyahlara uygulanmasının ırk ve din ayrımcılığı anlamına gelebileceğini açıkladı. Havaalanlarının yetkilileri ise tarayıcıdan geçmeleri seçilen kişilerin ırk, din ya da etnik temele göre belirlenmediğini söylüyor. İki yetkili, üst aramasında güvenlik görevlilerinin şüphelendiği yolcuların tarayıcıdan geçeceklerini söyledi.

Öte yandan tam vücut tarayıcısından geçmeyi reddeden yolcuların uçağa alınmayacakları da ortaya çıktı. Manchester Havaalanı’nda tarayıcının mecburi olmasından sonra bir saatte yaklaşık 60 kişi tarayıcıdan geçti. 46 yaşındaki Andrew Mark tarayıcıdan geçen ilk kişiydi. Mark, “Saklayacak bir şeyim olmadığı için benim için bir problem yok. Ayrıca sadece birkaç saniye sürdüğü için gecikmemize de yol açmadı” dedi. Fakat 34 yaşındaki bir diğer yolcu Pakize Durmaz, havaalanı görevlilerini çağırarak neden seçildiklerinin açıklanmasını istedi. Durmaz, “Tarayıcıdan geçmek çok kısa sürüyor ve geçerken rahatsız hissetmedim, fakat ne yaptıklarını tam anlamıyla bilmiyordum. Bize rastgele seçildiğimizi söylediler fakat daha iyi bir gerekçe sunmaları gerekiyor” dedi.

Ticari danışmanlık yapan yolculardan Edward Smith, “Bu gibi önlemler hayati önem taşıyor çünkü teröristler kurallara göre oynamıyor. Onları engellemek için teknolojiden sonuna kadar yararlanmalıyız” derken; ‘Big Brother Watch’ (Büyük Birader İzliyor) isimli kampanya grubunun lideri Alex Deane, bu gibi uygulamaların teröristlerin kazandığı anlamına geldiğini söyleyerek uygulamaya karşı çıkıyor. Deane, “IRA’nın yaşam biçimimizi değiştirip özgürlüğümüzü engellemesine izin vermemiştik, şimdi de vermemeliyiz” diyor. (The Daily Mail)