Arabuluculuk müessesesinin Hollanda adalet sisteminde önemli bir işleve sahip olduğunu belirten Erdal, "Arabulucuk görevini Hollanda'da yapan ilk Türk'üm, bu yüzden büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Erdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok boşanma, velayet, nafaka, mal paylaşımı, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar, iş akdinin feshi ve iş güvenliği konularında çalışacağını bildirdi.

Mahkemelerin iş yükünü hafifletmek için oluşturulan arabuluculuk müessesesinin öneminin giderek büyüdüğünü kaydeden Erdal, bu sistemin yargı sürecinin daha hızlı ve adil gerçekleşmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Arabuluculuğun aynı zamanda maliyetleri düşürdüğünü anlatan Erdal, kişilerin mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme esnasında arabulucu talebinde bulunma hakları olduğunu ifade etti.

Arabuluculuk göçmenler için önemli

Türk hukukçu Tenzile Erdal, tarafların çoğunlukla arabuluculuğu seçtiğini, bunun hukuksal prosedüre kıyasla bu daha hızlı bir çözüm sunduğunu belirtti.

Erdal, "Arabuluculuk, tarafları, konuşmak ve müzakerelerde bulunmak amacıyla bir araya getiren, iletişimi kolaylaştıran, tümüyle bağımsız durumdaki üçüncü kişinin katılımıyla yürütülen gönüllü bir usuldür" diye konuştu.

Arabuluculuk sisteminin göçmenler için oldukça önemli olduğunu anlatan Erdal, mahkemelerin çoğu kez uyuşmazlıklarda kültürel faktörleri dikkate almadığını, arabuluculuk sisteminde ise tarafların kendi dillerinde konuşma imkanına sahip olduğuna vurgu yaptı.




AA