Duruşması başlayan 24 yaşındaki Holmes, öldürdüğü her kurban için ikişer kez birinci derecen cinayet, yaraladığı 58 kişi içinse ikişer kez cinayete teşebbüsle suçlandı. Holmes'a, aynı zamanda patlayıcı bulundurmak suçlaması da yöneltildi.

Yargıç William Sylvester, Holmes'un adil yargılanma hakkını ihlal edebileceği gerekçesiyle mahkeme salonuna kamera ve fotoğraf makinesi sokulmasını yasakladı.

Sylvester, aynı zamanda Colodaro Denver Üniversitesi yetkililerinin Holmes'un okulda geçirdiği dönemle ilgili basına bilgi vermesine de yasak koydu.

Önceki duruşmada avukatları, doktora öğrencisi Holmes'un üniversitedeki bir psikiyatrist ile görüştüğünü ileri sürmüştü.

İDAM EDİLEBİLİR/_np/5449/17425449.jpg

Savcılar, Holmes için idam cezası isteyip istemeyeceklerine dair karar vermelerinin haftalar alabileceğini belirtti. Colorado'da 1976'dan beri uygulanan idam cezası en son 1997'de infaz edildi.

Colorado eyaleti yasalarına göre, doğru ile yanlışı birbirinden ayıramayacak kadar akıl hastası olan sanıklar, eylemlerinden sorumlu tutulmuyor. Ancak yasa, bu tür akıl hastalıklarının öfke, intikam, nefret ve benzeri duygulardan kaynaklanan eylemlerle karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Avukatlarının önce Holmes'un cezai ehliyetinin olmadığını ileri süreceğini ifade eden uzmanlar, Holmes'un suçlu bulunması durumunda ise avukatların olası bir idam cezasını önlemek için müvekkillerinin hasta olduğu iddiasını kullanabileceğini söyledi.


Hürriyet