İngiltere hükümeti, mahkeme salonlarında görüntü almaya imkan verecek bir tasarı üzerinde çalışıyor. Hükümet, mahkemelerin karar aşamasının görüntülü olarak TV'lere yansıtılmasının, halkın daha şeffaf ve ayrıntılı bilgi sahibi olması açısından önemli olduğunu düşünüyor.

"Kamu hizmetlerinde şeffaflık" projesi kapsamında ele alınan mahkeme salonlarına kamera uygulaması hakkında Başbakan David Cameron'ın, kısa bir süre içinde açıklama yapması bekleniyor.

Televizyon şirketlerinin önemli davalarda daha geniş görüntü alma konusundaki yoğun baskısı üzerine, bir önceki İşçi partili hükümet bu konuyu gündemine almış ancak bir sonuca bağlanamamıştı.

Muhafazakar partili mevcut iktidar ise bu konuyu tekrar gündemine alarak söz konusu uygulamayı yürürlüğe koyma noktasında kararlı görünüyor. Ağustos ayının başında yaşanan ve başkent Londra'yı adeta savaş alanına çeviren isyan olaylarının, hükümeti bu konuda daha hızlı karar almaya sevk ettiği belirtiliyor. Olaylar sonucunda binlerce kişi gözaltına alınarak hakim karşısına çıkarılmış ve bunlardan bir kısmı ağır cezalar almıştı.

Uzmanlar isyan olayları yargılamaları gibi toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren davaların TV'lerde görüntülenmesinin, benzer suçlara tevessül eden kişiler için caydırıcı olabileceğini savunuyor.

Mahkeme salonlarına kamera konulması kararlaştırılsa bile, davalarda tanıklık eden kişilerin zarar görme ihtimali göz önünde bulundurularak, görüntü alımına sadece karar aşamasında izin verileceği belirtiliyor. Kamera sisteminin belli başlı mahkeme salonlarına konulacağı kaydedilirken, kaç mahkemeye yerleştirileceği hakkında bir bilgi verilmedi.

SKY News yayın yönetmeni John Ryley, geçtiğimiz yıl 6 İngiliz milletvekilinin "meclis parasını şahsi harcamaları için kullandığı" iddiasıyla yargılandığı davanın TV'de canlı yayınlanmasını teklif etmişti.

Birleşik Krallık altında bulunan İskoçya'da ise 1992'den bu yana bazı davaların görüntülü olarak izlenmesine izin veriliyor. Londra'dan Newyork'a giden uçağın bomba yerleştirilmesi sonucu İskoçya hava sahasında patlayıp yere düşmesiyle 250 kişinin ölümüne sebep olan "Lockerbie bombacısı" Abdulbasit el-Megrahi'nin İskoçya'da görülen davası canlı olarak yayınlanmıştı.




Cihan