İngiliz Mahkemesi, hükümetin 21 yaşın altında ve AB vatandaşı olmayan eşlerin İngiltere'ye girişlerini yasaklamasının "yasa dışı" olduğuna hükmetti.

Hükümetin İngiltere'de kalmak için yapılan sahte evlilikleri önlemek amaçlı 2008 yılında çıkardığı kanunda, AB üyesi ülkeden olmayan kadın ya da erkek, 21 yaşın altındaysa İngiltere'de eşleriyle birlikte kalamıyordu.

İngiltere'deki Yüksek Mahkeme bugün, bu kanunun insan haklarına ve aile yaşantısına aykırı olduğuna hükmetti. İngiliz basını kararın emsal oluşturabileceği gerekçesiyle, İngiltere'deki aile göçü kanunlarına etkisi olabileceğini bildiriyor.

İngiliz vatandaşı Amber Aguilar ile Şilili eşi Diego'nun konuyu mahkemeye taşımasıyla birçok kişiyi etkileyebilecek karar alındı. 18 yaşındayken evlenen Amber ve Diego, Diego'nun öğrenci vizesinin dolmasının ardından ayrı yaşamak zorunda kalmıştı.

Bir diğer örnek dava da Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Suhyal Muhammed'in, 21 yaşından küçük Pakistanlı eşini İngiltere'ye getirmek isteyince yaşanmıştı.

Yüksek Mahkeme'nin bugünkü kararından önce, Temyiz Mahkemesi hükümetin AB vatandaşı olmayan 21 yaş altındaki eşlerin ülkeye getirilmemesi konusundaki uygulaması doğrultusunda karar almıştı.



AA