Avrupa'nın en büyük savunma şirketi ve ABD ordusunun önemli tedarikçisi BAE Systems, ABD Dışişleri Bakanlığı ile yaptığı anlaşma gereği 79 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. BAE Systems, para cezasını üç yıl içerisinde ödeyecek.

BAE Systems, geçen yıl askeri ihracat kurallarıyla ilgili ABD hükümetine yanıltıcı bilgiler verdiğini kabul etmiş, ABD yönetimi, BAE Systems'in ABD'nin ürettiği hassas yazılım ve donanımın ihracatı konusunda yaptığı başvuruları geçici olarak işleme koymamıştı.

BAE Systems Başkanı Dick Olver, ''şirketin, hedeflerine ulaşmada ilerleme kaydetmeye devam etmesini sağlamak için ABD Dışişleri Bakanlığı ile çalışmayı iple çektiğini'' ifade etti.

İngiliz savunma şirketi geçen yıl, Suudi Arabistan, Tanzanya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'da savunma ihalelerini kazanmak için hakkında rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili olarak uzun süredir devam eden soruşturmaların çözüme kavuşması için ABD ve İngiltere'de toplam 449 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti.

ABD'de, ihaleleri kazanmak için yaptığı ödemeler konusunda soruşturmacıları ''kasıtlı olarak yanıltmakla'' suçlanan şirket, geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşmayla 400 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti.

Şirket ayrıca İngiltere'de büyük yolsuzlukları soruşturan Nitelikli Dolandırıcılık Bürosu (SFO) ile yaptığı anlaşmayla da İngiltere'de 49 milyon dolar para cezası ödeyeceğini bildirmişti.
 

AA