Federal Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Neo-Nazi terör örgütü NSU cinayet ve saldırılarının mağdurlarına aşırı sağcı saldırılar için oluşturulan fondan yaklaşık 900 bin Euro tazminat ödendiği ifade edildi.

Mağdurlara siyasi bir sinyal olarak bürokrasi işlemi olmadan 5-10 bin Euro arasında tazminat verildiği kaydedilen açıklamada, kime ne kadar para verildiği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Daha önce yapılan bir açıklamada, NSU tarafından öldürülen iş adamlarının eşlerine ve çocuklarına 10'ar bin Euro, kardeşlerine 5'er bin Euro tazminat ödeneceği belirtilirken, Heilbronn kentinde öldürülen polisin yakınlarına ise 25 bin Euro verildiği kaydedilmişti.

Köln'de 2001 ve 2004 yıllarında NSU üyelerinin yaptığı ifade edilen bombalı saldırılarının mağdurlarına da toplam 140 bin Euro havale edildiği belirtildi.

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de katıldığı 'Günther Jauch' adlı programda yaptığı açıklamada, NSU cinayetleri kapsamında Federal Savcılığın bu yıl içinde birçok kişi hakkında dava açacağına inandığını belirterek, hakkın yerini bulacağını söyledi.

Friedrich, NSU'nun cinayetlerine katılan herkesin hesap vereceğini kaydetti.

Federal savcılığın Kasım ayında NSU ile ilgili dava açacağının beklendiği ifade edilirken, bu olaylarla ilgili 13 kişi hakkında soruşturma devam ediyor. NSU örgütünün üyesi olduğu belirtilen Beate Zschaepe ile aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) eski yöneticisi Ralf Wohlleben göz altında bulunuyor.


ntvmsnbc ve Ajanslar