Kaide ile bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirip kentteki cezaevinden 1110 mahkûmu serbest bıraktığı iddia edilirken, örgüt üyelerinin 28 Türk TIR şoförünü de rehin aldığı öne sürüldü.

ŞOFÖRLER ARKADAŞLARINI ARAYIP ‘REHİN ALINDIK’ DEDİ

Doğan Haber Ajansı (DHA), İskenderun’dan Musul’un Geyara ilçesindeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığını aktardı. Haberde, şoförlerin dün gece Mahmur üzerinden konvoy halinde Geyara’ya hareket ettikleri belirtildi. Sabah saatlerinde ise arkadaşlarını arayan şoförler, IŞİD militanları tarafından tankerlerine el konulduğunu, kendilerinin rehin alındığını ve santralin ele geçirildiğini söyledi.

‘MAHMUR ÜZERİNDEN HAREKET ETTİLER’

Şoförlerin arkadaşlarından biri olan ve Mahmur’da yaşayan Hüsnü Akbaş, DHA’ya şunları anlattı: “Uzun süredir İskenderun’dan Musul’a tankerlerle mazot taşıyoruz. Dün akşam da 28 arkadaşımız tankerleri ile konvoy halinde Mahmur üzerinden Geyara’daki termik santrale mazot götürmek için hareket etti. Sabah saatlerinde görüştüğümüz bir arkadaşımız IŞİD militanlarının termik santrali ele geçirdiğini ve tankerlerine el koyarak kendilerini de rehin aldıklarını söyledi ve telefon kapandı. Sonra bütün aramalarımıza rağmen kendilerine ulaşamadık.”
Öte yandan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

DIŞİŞLERİ DOĞRULAMAYA ÇALIŞIYOR

Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili de ‘olayın soruşturulduğunu’ söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, “Musul’daki durum biraz tatsız görünüyor. Türk TIR şoförlerin durumuyla ilgili konsolosluk aracılığıyla bilgi edinmeye çalışıyoruz ama henüz bir şey elde edilmiş değil” dedi.

‘MUSUL DEVLET KONTROLÜNDEN ÇIKTI VE MİLİTANLARIN ELİNDE’
Bu arada IŞİD’in Musul’da kontrolü tamamen ele geçirdiği de iddia ediliyor. Irak Meclis sözcüsü Usame Nuceyfi, “Tüm Ninova bölgesi militanların eline geçti” dedi. AFP’ye konuşan Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de, “Musul devletin kontrolünden çıktı ve militanların elinde” dedi.
 AP ajansı ise makinalı tüfek ve roket güdümlü el bombaları taşıyan IŞİD militanlarının dün gece hükümete bağlı binaları basıp işgal ettiğini aktardı. Haberde, ordu birlikleri ve polisin Musul’dan çekildiği iddiası da yer aldı.

IŞİD: BÖLGEYİ TERK EDİN
 Tennak, Yermuk, 17 Temmuz ve Risale mahallerinin kontrolünü ele geçiren silahlı örgüt üyelerinin IŞİD’e ait siyah bayrak dalgalandırdıkları bu semtlerde yaptıkları anonslarla, bölge halkından ‘evlerini terk etmelerini istediği’ belirtildi. Binlerce Musul sakininin, Kürt yönetimi idaresindeki Duhok ve Erbil’e kaçtıkları kaydedildi.

HALK ERBİL VE DUHOK’A KAÇIYOR
 AP haber ajansına konuşan hükümet çalışanı Um Karam, “Kent içinde durum çok kaotik, hiç kimse bize yardım etmiyor. Korkuyoruz. Musul’da polis veya ordu yok” dedi.

Ayrıca IŞİD’in Salahaddin ilinin Şarkat beldesindeki iki köyü ele geçirdiği de iddia edildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, IŞİD militanları, Ninova vilayeti sınırındaki Şarkat’ın Kenusu’l Ulya ve Kenusu’s Sufla köylerini ele geçirdi.

‘PEŞMERGE TAKVİYE GÖNDERDİ AMA…’
Bu arada Peşmerge güçlerinin Musul’un kuzeyine ve doğusuna takviye gönderdiği açıklandı. Ninova Vali Yardımcısı Hasan el-Allaf, ‘askeri operasyonları desteklemek için Peşmergelerden oluşturulan grupların Musul’a ulaştığını’ söyledi. Ancak Allaf, ‘Ninova Operasyonlar Komutanlığı’nın Peşmerge güçlerinin operasyonlara katılmasını onaylamadığını’ belirtti.

KDP VE KYB MERKEZLERİ BOŞALTILDI
 Allaf, Irak ordusunun Peşmerge’nin kente girmesine izin vermemesi nedeniyle Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Musul’daki merkezlerinin boşaltıldığını kaydetti.

HALKA ‘PES ETMEYİN’ DİYEN VALİ DE KAÇTI
 Son olarak dün Musul Valisi Useyil Nuceyfi halka ‘militanlara karşı kendilerini korumaları’ çağrısında bulunmuştu. Nuceyfi, “Musullulara pes etmemeleri, yabancılara karşı kendilerini korumaları ve bölge halkına yardım için halk komiteleri kurmaları çağrısında bulunuyorum” demişti. Ancak Musul’un İslamcı militanların eline geçmesi üzerine Nuceyfi’nin de kenti terk ettiği kaydedildi.

BARZANİ: BAĞDAT’A ‘IRAK ORDUSU İLE BİRLİKTE MUSUL’U KORUMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU’ AKTARDIK

 Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’den geldi. Barzani, Musul’daki çatışmalarla ilgili olarak Irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu eleştirisini yaptı.
Can ve mal güvenliği olmayan Musul halkının, kenti terk ederek Kürdistan bölgesine geldiklerini kaydeden Barzani olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Irak güvenlik güçleri, Musul’un emniyetini sağlamada bozguna uğramıştır. Bu nedenle şehrin güvenliği IŞİD’in eline geçmiştir.İki gündür Musul şehrinin güvenliğini sağlamak için birçok girişimde bulunduk. Irak ordusu ile birlikte şehri korumaya hazır olduğumuzu bildirdik. Fakat maalesef Bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. Halkımızdan, Arap, Türkmen, Keldani, Aşuri ve Kürtlerden zor durumda kalan Musul halkına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Kürdistan bölgesi halkına, Musul’dan göç eden insanlara yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. Ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler.”

BARZANİ: PEŞMERGE GÜÇLERİMİZ ALARMDADIR
 BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de (UNHCR) Musul’dan kaçan sığınmacılara yardım etmesi gerektiğini vurgulayan Barzani, “Kürdistan bölgesi olarak idaresi dışında kalan yerlerde yaşayan Kürtlere de şunun teminatını veriyoruz: Peşmerge güçlerimiz alarmdadır ve her türlü hazırlığı yapmıştır. Kuvvetlerimiz bu bölgelerin emniyetini korumak için teyakkuzdadır” ifadelerini kullandı.

IŞİD, PYD VE ÖSO İLE ÇATIŞIYOR
 Bu arada Felluce ve Anbar çevresinde bazı bölgelere hakim olan IŞİD’in Haseke’nin Rabi (Ya’rubiye) beldesinin de kontrolünü ele geçirdiği iddia edildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) tarafından yapılan açıklamada, bölgede Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçleriyle çatışan terör örgütü IŞİD mensuplarının, Haseke kentine bağlı, Irak sınırındaki Rabi beldesinin kontrolünü tamamen ele geçirdiği belirtildi. Halep’in doğusunda yer alan Tel Şiar, Tel Batal ve Tel Ciycan gibi köylerde de IŞİD ile Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birlikler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedildi.