AMSTERDAM - Hollanda'nın Özgürlük Partisi'nin lideri Gebert Wilders, konuşmasında İslam’ı "faşist" olarak tanımlamış, Kuran'ı Hitler'in Kavgam kitabıyla karşılaştırmıştı.

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Wilders'in bu sözleri sonrasında, halkı Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla açılan davada bugün karar bağlandı.

Amsterdam'daki mahkeme, Wilders'in İslam karşıtı açıklamalarının, "meşru siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Geert Wilders ve yandaşları , Holanda televizyonlarından da canlı olarak verilen kararı sevinçle karşıladı. Wilders, bir yıla kadar hapis ya da 7600 avro para cezası istemiyle yargılanıyordu.

Aşırı sağcı politikacı sözlerinin İslam üzerine meşru bir siyasi tartışmanın parçası olduğunu savunuyor ve Müslümanları hedef almadığını söylüyordu.

Hollanda yasalarına göre dini hedef alan açıklamalar yapmak, yasal. Ama ülkede davayı açan azınlık grupların üyeleri, Wilders'in ifadelerinin ayrımcılığın ve Müslümanlara karşı şiddetin artmasına neden olduğu görüşünü savunuyor.

DAVA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE TAŞINABİLİR
Bu karar sonrasında davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabileceği belirtiliyor.

Lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin Hollanda'da yeni koalisyon hükümetine dışarıdan verdiği destek nedeniyle Geert Wilders geçen yıl siyasette kilit bir konuma gelmişti.

Wilders'ın yönettiği 17 dakikalık Fitne adlı film İslam çevrelerinde protestolara yol açmıştı.


ntvmsnbc ve Ajanslar