İspanya'nın büyük şehirlerinde mahkeme binaları önlerinde toplanan hakim ve savcılar, hükümetin kabul ettiği yargı reformuna tepki gösterdi. 

Başkent Madrid'de Adalet Bakanlığı binasının önünde toplanan hukuk adamları da, reform paketiyle İspanya'daki adalet sisteminin çökeceğini savundu. Hakimler ve savcıların bağlı olduğu dernekler tarafından düzenlenen protestolarda, adalet sisteminin çok zor bir dönemden geçtiği vurgulanarak Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon'un istifası istendi.

Dernekler tarafından yapılan açıklamalarda adalet reformunun, yedek hakim ve savcılarının çalışmalarını zorlaştırdığı, hakimlerin izinlerini kısalttığı, hastalık durumunda yetkileri azalttığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yönetimini zayıflattığı görüşü dile getirildi.

İspanya'daki adalet reformu yargı sisteminde yeni vergiler getirdi. Bundan böyle herhangi bir İspanyol vatandaşı açtığı her dava için 60 ila 800 avro arasında değişen vergi ödemek zorunda alacak. Yüksek Mahkeme'ye gitmek ise 1200 avroya mal olacak. İspanya'da geçmişte sadece karara itiraz halinde vergi alınıyordu.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise, vatandaşların adalet sistemini kullanmalarının zorlaştırıldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yapacağını açıkladı. Birçok sivil toplum örgütü de, yargıya getirilen yeni vergileri "Zengine adalet" sloganıyla eleştirdi.

Avrupa Konseyi'nin raporlarına göre, İspanya'da her 100 bin kişiye ortalama 10,2 hakim düşüyor ve bu rakam AB ortalamasının altında kalıyor.
 



AA