İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde şehircilikle ilgili yolsuzluklara en çok maruz kalan kenti olan, 135 bin nüfuslu Marbella'da 2005 Mart ayından başlatılan yolsuzluk operasyonunda 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Savcılık 5 yıldır sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak 95 kişi hakkında dava açılmasına karar verirken, 196 ciltte toplanan 200 bin sayfalık iddianame ve 30 bin belgenin konulduğu CD'ler 2 kamyon ile mahkemeye getirildi.

Verilen bilgilerde 95 sanıktan 3'ünün öldüğü, 3'ünün kaçak durumda bulunduğu, 1 kişinin başka sebepten dolayı tutuklu olduğu, diğer sanıklarınsa tutuksuz yargılanacağı ifade edildi.

Yaklaşık 500 milyon avroluk yolsuzluğun başındaki isim olarak, 1992-2003 yılları arasında Marbella Belediyesi'nde şehircilikten sorumlu üye olan Juan Antonio Roca gösteriliyor. Karısı ve kızının da aynı davada sanık olduğu Roca'nın, 245 milyon avrodan fazla yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Savcılık, Roca hakkında görevini kötüye kullanma, rüşvet ve para aklama suçlarından 30 yıl hapis ve 800 milyon avro para cezası talep ediyor.

Sanıklar arasında bulunan Marbella'nın eski belediye başkanlarından Julian Munoz için 10 yıl hapis ve 400 bin avro para cezası, Marisol Yagüe için de 20 yıl hapis ve 3 milyon avro para cezası isteniyor.

Toplam 250 gazetecinin akredite olduğu dava için Endülüs Özerk Yönetimi, mahkeme binasında yeni teknolojilerin uygulanması ve odaların genişletilmesi için 500 bin avroluk harcama yaptı.

Söz konusu davanın 1 yıla yakın sürmesinin beklendiği ifade edildi.



AA