İsrail, Gazze’de inşa edilecek olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi ile ilgili olarak iyi bir haber verdi. İngiltere merkezli Reuters haber ajansının haberine göre hastanenin inşaatı için gerekli malzemelerin girişi için İsrail’den izin çıktı.

Yaalon’dan olumlu yanıt
 
Reuters, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un Türkiye’nin bu doğrultudaki talebine olumlu yanıt verdiğini bildirdi. Reuters’a ismini açıklamadan konuşan üst düzey bir yetkili kararın alınmasında, İsrail ile Mavi Marmara baskınıyla ilgili yürütülen görüşmelerin payı olduğunu söyledi. Reuters, hastanenin yapımında şu ana dek Gazze’ye uzanan tünellerden geçirilen malzemelerin kullanıldığını bildirdi. İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze’ye uzun yıllardır inşaat malzemesi giremiyordu.
 
Hastanenin yapımına 2011 yılında başlandı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) tarafından finanse edilen hastane Gazze’nin güneyinde 33 bin 800 metrekarelik bir alana yapılacak. Alınan izin çerçevesinde Gazze’ye malzeme içeren 570 TIR’ın gitmesi bekleniyor.

En büyük proje
 
Hastane bittiğinde Türk ve Filistinli doktorlar bir arada çalışacak. Hastanenin denetimi Gazze’de bulunan İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde olacak. İsrail’in izni ile Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ne inşaat malzemesinin yanısıra tıbbi malzemeler de götürülecek. Hastane, Türkiye’nin Filistin topraklarında finanse ettiği en büyük proje olarak biliniyor.

‘Nihai anlaşma için tekrar görüşmeliyiz’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AFP haber ajansına verdiği özel röportajda İsrail’le nihai anlşamaya imza atılması için bir kez daha iki ülkenin yetkililerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Davutoğlu “Büyük ölçüde ilerleme sağlandı fakat nihai anlaşma için iki taraf tekrar görüşmeli” dedi. Bakan, pazar günkü seçimlerin ardından ‘ilk işin tazminatın yasal bir belgeyle güven altına alınması olduğunu’ belirtti.