İsrail'in uluslararası ilişkiler ve stratejik işlerden sorumlu Bakanı Yuval Steinitz, Ortadoğu barış müzakerelerinin yeniden başlamasına yönelik mutabakat çerçevesinde, ağır hapis cezaları alan bazı Filistinli mahkumların aşamalı olarak serbest bırakılacağını açıkladı. 

İsrail radyosuna konuşan Steinitz, anlaşma kapsamında, İsrail vatandaşlarına yönelik saldırılar dahil olmak üzere ciddi suçlardan mahkum edilen ve ağır hapis cezaları alan bazı Filistinli mahkumların serbest bırakılacağını söyledi. Steinitz, bununla beraber serbest bırakılacak Filistinlilerin sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu barış sürecini canlandırmaya yönelik temasları çerçevesinde gittiği Ürdün'de dün akşam bir açıklama yaparak, İsrail ve Filistin taraflarının, barış müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda prensipte anlaşmaya vardığını belirtmişti.

Diplomatik kaynaklar, görüşmelerin, gelecek hafta başlamasının öngörüldüğünü belirtiyor.

Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimleri inşasını durdurmayı kabul etmemesi nedeniyle Ekim 2010'dan bu yana tıkanmıştı. 

Filistin Esirler Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail hapishanelerinde 4 bin 660 Filistinli mahkum ve tutuklu bulunuyor.


AA