İsrail ordusunun, 2008 yılı sonunda Gazze Şeridi'nde düzenlediği ve 1,500'den fazla Filistinlinin öldüğü Dökme Kurşun Operasyonu'nu soruşturan Güney Afrikalı eski yargıç Goldstone, ABD'nin Washington Post gazetesine yazdığı makalede, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı" ifadesini kullandı. Goldstone makalede, İsrail'in yöneltilen suçlamaları soruşturduğunu, ancak Hamas'ın hiçbir soruşturma yapmadığını belirtti.

Operasyon sırasında İsrail'i ve Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçladığı raporla bir dönem İsrail'de büyük tepki çeken Goldstone, yapılan soruşturmaların "İsrail'in sivilleri kasti olarak hedef almadığını ortaya koyduğunu" dile getirdi. İsrail'in de kendisini ve vatandaşlarını dışarıdan yönelen saldırılara karşı savunma hakkı bulunduğunu belirten Goldstone, kendi raporlarında ilk kez Hamas'ın "terör eylemlerinin" soruşturma konusu yapıldığını ve bu eylemlerin BM tarafından kınandığını belirtti.

Goldstone'un makalesinin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Goldstone'un İsrail'den özür dilemesi gerektiğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Birleşmiş Milletler'i raporu iptal etmeye çağırdı ve bunun için uluslararası alanda diplomatik girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Netanyahu, “Bizim söylediğimiz her şeyin doğru olduğu ispatlanmıştır. İsrail, sivillere kasti olarak bir zarar vermedi” dedi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise Goldstone'nun yazdıklarını yeterli bulmadı. Barak, sadece Washington Post'a yazılan bir makalenin yetmeyeceğini belirterek, “çarpık ve yanıltıcı” bir raporu yayımladıktan sonra, tüm dünyanın Goldstone'nun bu yeni değerlendirmelerini görmesi için raporun yeniden yazılmasını istedi. Barak, “Ancak o zaman verdiği zarar kısmen onarılabilir” diye konuştu. 

HAMAS TEPKİLİ
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, Goldstone'un yazdıklarına şaşırmadığını söyleyerek, “Gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkacağından hiç kuşkumuz yoktu” dedi.
Hamas ise Goldstone'un yeni açıklamalarına tepki göstererek soruşturmayla ilgili olarak her konuda işbirliği yaptıklarını savundu. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri, "Onun geri adım atması, Gazze'de yaşayan 1,5 milyon kişiye karşı savaş suçu işlendiği gerçeğini değiştirmez" dedi. (Hürriyet)