Belçikalı çizer Herge'in ünlü çizgi romanı Tenten'in kitapları, 'Afrikalılara, Araplara ve Türklere karşı ırkçı ve önyargılı' içerikler sunduğu gerekçesiyle, İsveç'in başkenti Stockholm'deki bir kütüphanede raftan kaldırılıyor.

İsveç'in en yüksek tirajlı gazetesi Dengens Nyheter'in haberine göre, Stockholm'deki kütüphanenin Sanat Yönetmeni Behrang Miri'nin, gençlik ve çocuk kitapları bölümünde görevli personel ile yaptığı toplantı sonucunda alınan karar uyarınca, kütüphanedeki Tenten kitaplarının kaldırılmasına karar verildi. 

Tenten kitaplarının raftan kaldırma kararının doğru olduğunu savunan Miri; kitaplarda Afrika ülkeleri, Araplar ve Türkler ile ilgili gerçeği yansıtmayan birçok resim ve bilgi bulunduğunu, bunların çocuklar ve gençler arasında asılsız korku ve fobi oluşturacak nitelikte olduğunu belirtti.

Miri, Tenten kitaplarında Afrika ve Arap ülkeleri ile ilgili bilgilerin 'tam olarak sömürgeci ülkelerin gözüyle' verilmeye çalışıldığını da kaydetti.

"Araplar uçan halılar üstünde gösteriliyor. Türkler ise sadece nargile içen bir millet olarak tanıtılıyor. Yani kitaplar bu bölge topluluklarını doğru bir şekilde tanıtmıyor. İsveçli gençlere, çocuklara doğru örnekler sunmuyor. Asılsız bir şekilde, bu bölge insanları için korku ve fobi oluşmasına neden oluyor. Ayrıca bu kitaplar ırkçı ve önyargılarla dolu bilgiler içeriyor."

Miri, İsveç'te Afrika'nın birçok ülkesinden gelen ve burada yaşayan topluluk bulunduğuna da dikkat çekerek, "Bizler onların gerçek kültürleri hakkındaki gerçekleri çok az biliyoruz" diye konuştu.