Yargıtay Başsavcılığı ve Yüksek Yargı Kurulu, gizli örgütlenmeyle ilişki içinde görünen yargı mensupları hakkında işlem başlattı. Telefon kayıtları, zanlıların kendi aralarındaki konuşmalarda Başbakan Silvio Berlusconi'den "Sezar" diye söz ettiklerini gösterdi.

İtalya'da 1970'li yıllardaki "P2" gizli mason locasını andıran yapısı nedeniyle kısaca "P3" diye adlandırılan gizli örgütlenmeye ilişkin soruşturmada halka genişlemeye başladı. Örgütün lideri olduğu ileri sürülen Flavio Carboni başta olmak üzere, iş adamlarına gözaltı kararının ve bazı bakan yardımcıları ile yerel yöneticilerin istifa etmek zorunda kalmasının ardından, olaya adı karışan yargı mensupları da mercek altına alındı.

Yargıtay Başsavcılığı, Milano Temyiz Mahkemesi Başkanı Alfonso Marra başta olmak üzere telefon dinlemelerine takılan savcı ve yargıçların ifadelerini almayı kararlaştırırken, Yüksek Yargı Kurulu da ihtiyati tedbir olarak Marra'nın görev yerinin değiştirilmesi için harekete geçti.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Arcibaldo Müller ve Milano savcılarından Nicola Cerrato'nun da haklarında soruşturma açılan yargı mensupları arasında bulunduğu öğrenildi.

Gizli örgütlenmenin, ihalelerde usulsüzlük, siyasi nüfuz oluşturma ve yüksek yargıyı etkileme girişimlerini ortaya çıkaran takip ve telefon dinleme süreci, bir hafta önce Sardinyalı iş adamı Carboni, Arcangelo Martino ve eski yargıç Pasquale Lombardi'nin gözaltına alınmasıyla sonuçlanmıştı. Soruşturma, Ekonomi Bakan Yardımcısı Nicola Cosentino'nun yanı sıra yerel yönetimlerde bazı siyasilerin istifasına yol açmıştı.

Soruşturmayı yöneten Roma Cumhuriyet Savcılığının, gizli örgütlenmeyle ilgili olarak eski Yargıtay Başkanı Vincenzo Carbone, Lombardia Bölge Başkanı Roberto Formigoni, senatör Marcello Dell'Ultri dahil olmak üzere, kimileri zanlı, kimileri tanık konumunda pek çok kişinin ifadesini alması bekleniyor.

İtalya, 1981'de P2 Gizli Mason Locası skandalıyla sarsılmıştı. Licio Gelli'nin 1970'li yıllarda kurduğu P2, ülkedeki pek çok finansal skandalın ve karanlık siyasi manevraların mimarı olduğunun ortaya çıkarılmasının ardından 1981'de feshedilmişti. P2 skandalına karışmış kişilerden biri olan 78 yaşındaki Carboni'nin, şimdi P3 adı altında yeni bir gizli örgütlenmenin elebaşısı olduğu iddia ediliyor.

Savcılık, P3 üyesi olmakla suçlanan zanlıların kendi aralarındaki telefon görüşmelerinde Berlusconi'den "Sezar" diye söz ettiğini saptadı. Berlusconi, P3 soruşturmasının basına yansımasının ardından salı günü yaptığı kısa değerlendirmede, "P3 mü?.. Bir bardak suda fırtına koparılıyor. Hadise dört emeklinin İtalya'yı değiştirmeye soyunmasından ibaret gibi görünüyor. Bu ülkeyi ben değiştiremedim, onlar mı değiştirecek" diye konuşmuştu. (A.A.)