Steve Jobs hayata gözlerini yumduktan sonra, internet dünyası yığınla tweete boğuldu, sevgi sel olup aktı. New England Kompleks Sistemler Enstitüsü            (Complex Systems Institute) Jobs'u anmaya ve onu takdir etmeye yönelik tweetlerin internette yayılışını takip etti ve bir istatistiğini çıkardı.

DİLE GÖRE SEVGİ

Wired'a göre bu istatistiksel analizi ise, Jobs'un sadece bir Amerikan vizyoneri olmayıp, küresel bir şahsiyet olmasından hareketle, ona yönelik takdir tweetlerinde kullanılan dile göre yaptı.

TÜRKÇE BU TABLOYA GİRİYOR

Buradaki haber fotoğrafında görülen resimli grafik 5 Ekim'de saat akşam dokuz ile ertesi sabah 9 arasındaki iki milyon tweetin analizine dayanıyor. Elma üzerindeki her bir dot 1000 tweete tekabül ediyor ve dile göre renklendiriliyorlar. Oranlara bakıldığında Türkçe atılan tweetlerin(toplamın yüzde 1.5'ini alarak) bu grafiğe girdiği gözüküyor. Elbette İngilizce atılan tweetler yüzde 67,9 ile en büyük yüzdeyi oluşturuyor.

KÖR NOKTALARA RAĞMEN

Fakat böylesine bir istatistiğin bazı kör noktaları da var. Birincisi Steve Jobs'un adının geçmediği fakat ona değinen tweetlerin saf dışı kalması ikincisi de Latin alfabesi kullanmayan dillerin verilere dahil edilmemesi. 

Bir de Türkiye'den atılan olası İngilizce tweetleri düşünürseniz bir ülkenin olaya ne kadar hassasiyet gösterdiğine dair tam tablo ortaya çıkmayabilse de bu açıklara rağmen durumu tasvir eden tatmin edici bir sonuç çıkıyor.