İki sene önce Türkiye'de Kapıkule sınır kapısında da yaşanan ve son dönemde sıkça yaşanan bavulun içinde kaçak göçmen taşıma hikayelerine bir yenisi daha eklendi. İspanya yetkilileri kardeşi tarafından otomobilin bagajındaki bir bavul içinde ülkeye sokulmaya çalışılan bir kişinin havasızlıktan öldüğünü açıkladılar.

27 yaşındaki Faslı göçmenin bulunduğu araba, Kuzey Afrika'da İspanya toprağı Melila'dan hareket eden bir feribotla İspanya'nın Almeria kentine geçmiş.

Göçmeni bavulda İspanya'ya sokmak isterken ölümüne sebep olan Fransız pasaportlu kardeşi "kazara ölüme sebebiyet vermek" ile suçlanıyor.

Dün dört göçmen de İspanya'ya ait bir başka bölgeye yüzerek geçmek isterken boğularak öldü.

Afrika'nın iç kesimlerinden geldikleri anlaşılan dört göçmenin, denizden Fas'a komşu İspanya toprağı Ceuta'ya geçmeye çalıştıkları anlaşılıyor.

Fas içişleri bakanlığından yapılan açıklamada, bu olayda üç göçmenin kurtarıldığı da kaydedildi.

Mayıs ayında da Fildişi Sahili'nden 8 yaşında bir erkek çocuk yine Ceuta'ya geçirilmek isterken sınırdaki aramalarda bir bavulun içinde bulunmuştu.

Oturma izni verilen çocuk, İspanya'da yaşayan annesine teslim edilmişti.

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch 2013 yılında Afrika'nın kuzeyindeki İspanyol bölgeleri Ceuta ve Melila'ya en az 4 bin 300 kişinin girdiğini, oysa bir yıl önce bu rakamın 2 bin 804 olduğunu bildiriyor.

Geçen yılın Şubat ayında yüzlerce göçmen Melila'yı Fas'tan ayıran barikatlara hücum etmiş ve 100 kadarı bölgeye girmeyi başarmıştı.



BBC Türkçe