STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yurtdışında ikamet eden milyonlarca Türk vatandaşının Türkiye'deki seçim hakkını ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yurtdışında yaşayan vatandaşların sadece ülkelerine giderek oy kullanabilmelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna hükmetti.

Karar Fransa'da yaşayan iki Yunan vatandaşının şikayeti üzerine alındı, ancak yurtdışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını da etkileyecek.

Avrupa Konseyi'nin Strasbourg'daki merkezinde memur olarak çalışan iki Yunan vatandaşı, Yunanistan'da seçimler için daimi olarak ikamet ettikleri Fransa'da oy kullamamalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle Atina'dan davacı olmuşlardı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, "davacılar oy kullanmak için Yunanistan'a gidebilirler ancak bu yolculuk masraflı olduğundan ve ailevi ve mesleki yaşamda düzen bozukluğu yarattığından seçim hakkının kullanımını ciddi biçimde karmaşık hale getirmektedir" denildi.

Kararda, şu anda AK Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığı yürüttüğü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 2005 yılında tüm Avrupa devletlerine, vatandaşlarına "ikamet koşulu olmaksızın tüm seçimlerde oy hakkı vermelerini" isteyen kararı da hatırlatıldı.

Karar AİHM tarafından bu alanda verilmiş ilk hüküm olduğundan benzer durumda olan diğer Avrupa ülkeleri vatandaşları için de emsal oluşturuyor.

Sadece Avrupa genelinde 4 milyondan fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşadığı tahmin ediliyor.



ntvmsnbc