Katar Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ABD ve Katar arasında 12 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın F-15 savaş uçağı alımı üzerine yapıldığı belirtildi.

Reuters'ta yer alan habere göre kasım ayında 72 F-15QA uçağının satışı onaylandı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Katar temsilcilerinin yaptığı anlaşmaşı doğrulayan kaynak, bu anlaşmanın 36 uçak için yapıldığını kaydetti. Konuyla ilgili Boeing yetkililerinin açıklama yapmaktan kaçındığı belirtildi. 

İmza töreni yapılacak

Katar'ın resmi haber ajansı QNA'da yer alan Katar Savunma Bakanlığının açıklamasında, 12 milyar dolarlık F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığı duyuruldu. Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye'nin bugün Washington'da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'le bir araya geldiği belirtildi. Söz konusu anlaşmanın "ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı" bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın "bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı" da ifade edildi.

'Güvenliğe yönelik iş birliğini artıracak'

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) konuyla ilgili açıklamasında ise "Anlaşmanın Katar'ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katararasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı" vurgulandı.

Anlaşma, bazı Arap ülkelerinin Katar'a yönelik 5 Haziran'da diplomatik ve ekonomik abluka uygulamasının ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump da körfezdeki krize ilişkin yaptığı açıklamalarda Katar'a abluka uygulayan ülkelerin adımlarını desteklemişti. Trump, Doha yönetimini "terör örgütlerine finansman sağlamakla" suçlamıştı.