Büyük Kırım sürgününde hayatını kaybeden Kırım Tatar halkı sürgünün 68. yıldönümünde çeşitli törenlerle anılıyor.
Stalin başkanlığındaki SSCB yönetimi Kırım Tatar halkına Nazilerle işbirliği yaptığı yönünde iftirada bulunarak 17 - 18 Mayıs 1944 tarihlerini bağlayan gece bütün halkı hayvan vagonlarına bindirerek insanlık dışı koşullarda Orta Asya, Sibirya ve Ural bölgelerine sürgün etti.

Kırım'ın Kırım Tatar halkından "tamamen temizlendiği" raporu Stalin'e verildikten sonra Azak Denizi kıyısında bulunan Arabat Dili'ndeki üç köyden Kırım Tatarlarının sürgün edilmesi unutulduğu tespit edilince bu köylerde yaşayan tüm Kırım Tatarları gemilere bindirildi ve denizin ortasında gemiler batırılarak öldürüldüler.

Bu korkunç trajedi sonucunda Kırım Tatar halkı, nüfusunun neredeyse yarısı kaybetti. Sürgünden sonra halk, yaklaşık 50 yıl boyunca sürgünde zorla tutuldu. Anavatan Kırım'a dönme teşebbüsleri hapisle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar milli kimliği tüm kayıtlardan silindi.

Kırım Tatar halkı 1980'li yılların sonunda 1990'lı yılların başlarında toplu halde Kırım'a geri dönebildi. Ancak bugün sürgünden dönemeyen yüz elli bin Kırım Tatarı var. Kırım Tatar halkı bugün haklarının iadesi, ana dilinin geliştirilmesi, kültürün geliştirilmesi, ana dilde eğitim ve Kırım'da yerleşim gibi sorunların çözümü konusunda mücadele veriyor.

DÜNYA BÜLTENİ