LEFKOŞA – KKTC’de, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP–BG) Milletvekili Doğuş Derya, Cumhuriyet Meclisi’ndeki yemin töreninde, mevcut milletvekilliği andını “erkek egemen” bularak, kendi hazırladığı “yemini” okudu ve mecliste gerginlik çıktı.
 
KKTC’de 28 Temmuz’da yapılan milletvekilliği erken genel seçiminde meclise girmeye hak kazanan 50 vekil, bugün yemin etti. Yemin törenini, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da izledi.
 
İlk kez milletvekili seçilen CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın Meclis kürsüsüne çıkarak farklı bir yemin etme eyleminden dolayı gerginlik çıktı ve meclis oturumuna 5 dakikalık ara verildi.
 
Derya’nın, insan hakları ve kadın eşitliğinden bahseden ant içme metnini, Meclis Başkanlık Divanı adına oturum başkanlığını yürüten Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Miletvekili Ergün Serdaroğlu bitirmesine izin vermedi. Aranın ardından tekrar ad okuma suretiyle oturum yeniden açıldı.

Olay üzerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile diğer devlet yetkilileri de salondan çıktı ve oturumun ikinci kez açılmasının ardından yeniden salona döndü. Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri de, ikinci oturumun başlamasının ardından, kürsüye yemin etmek için çıkan Doğuş Derya’yı protesto ederek, Meclis Genel Kurulu’nun dışına çıktı ve Derya’nın yemin etmesinin ardından salona geri döndü.

Derya, ikinci kez kürsüye geldiğinde milletvekilliği andını okudu.
 
KENDİNİ SAVUNDU
Metni okurken tepki almayı göze aldığını kaydeden Milletvekili Doğuş Derya, Meclis’in, yemin töreninde okuduğu metinin var olan yemini reddettiği anlamına gelmediğini, ancak mevcut yeminin kapsamını dar bulduğunu söyledi.
 
Söz konusu metni okumasının yemini protesto ettiği anlamına gelmediğini ifade eden Derya, ülkede farklı sosyal kesimler yaşadığına belirterek, şunları söyledi: “Bu sosyal kesimlerin de görünür hale gelmesi için; ırkı, dili, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa uğramaması için çaba göstereceğime yemine ettim.”

“Mevcut yeminin erkek egemen bir dille yazıldığını” iddia eden Derya, “1983’ten kalan, bazı konularda dışlayıcı olabilen çoğulcu bir dilden yazılmamış bir yemin. Ayrıca erkek egemen bir dille yazılmış. Ben yemini kendi vicdanı ve etik konumlanışım üzerinden önce vicdanımın sesini paylaşmak istedim sonra normal yemini ettim” diye konuştu.
 
Doğuş Derya’nın imza töreni sırasında şu metini okudu:
 
“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak içi uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”
 
Milletvekilleri görevlerine başlarken aşağıdaki yemini okudu. Doğuş Derya, daha sonra milletvekilliği yemini okudu. KKTC Milletvekilliği Andı şöyle:
 
"Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim."
 
KKTC 28 Temmuz’daki seçimde, 50 sandalyeli meclis için, Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler’den (CTP-BG) 21, Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) 14, Demokrat Parti- Ulusal Güçler’den (DP-UG) 12, Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 3 milletvekili seçilmişti.


Haber: ZÜLEYHA KARAMAN / Radikal