Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Kuzey Kutup bölgesindeki Greenpeace (Yeşilbarış) eylemi nedeniyle gözaltına alınan ve korsanlıkla suçlanan Türk kızı Gizem Akhan’ın (25) da aralarında bulunduğu 30 aktivist için kurtarıcı olabilir. 18 Eylül’de, kendi gemileriyle gittikleri Barent Denizi’nde, Gazprom şirketine ait bir platforma eylem düzenleyen çevreci örgüt üyelerinin korsan ilan edilmesini kabul edemeyeceğini açıklayan Putin, “Ama güvenlik güçleriyle kovalamaca oynamak yerine masaya otursalar çevre için çok daha yararları dokunur” dedi. Moskova’da düzenlenen Kuzey Kutup’la ilgili ‘Arktik bölge diyalog alanıdır’ forum toplantısında konuşan Putin, “Greenpeace eyleminin detaylarını tam olarak bilmiyorum, ama tabii ki onların korsan olmadıkları ortada. 18 Eylül’de Rus güvenlik güçleri karşılarında kimin bulunduğunu tam olarak bilmiyordu. Gazprom platformuna pekâlâ Greenpeace kılığına girmiş gerçek teröristler de saldırmış olabilirdi” dedi.

‘GİZEM EYLEM YAPMADI’

Putin’in açıklaması üzerine aktivistlere yönelik korsanlık suçlamasının düşebileceği dile getirilmeye başlandı. Hürriyet’in konuştuğu Rus güvenlik güçleri Gizem için “Yakında serbest kalır” mesajı verdi. Soruşturma komitesinden bir yetkili de, Gizem’in gemide bulunmasına rağmen, eyleme doğrudan katılmadığı için sadece sınır dışı edilebileceğini söyledi.

Kimseye kötü muamele yok

30 Greenpeace eylemcisi, Rusya’nın kuzeyindeki Murmansk şehrinde gözaltında tutulmaya devam ediliyor. Rusya Soruşturma Komitesi Murmansk bölge yetkilisi Tatyana Kovalyova, “Kimseye kötü muamele yapılmadığından emin olabilirsiniz. Türk vatandaşı kızın ailesini rahatlatacak ipucu verebilirim. Korsanlık suçlaması gözaltına alınan tüm 30 kişilik grup için aynı olmayacak. Sadece fiilen saldıranlar yasalarımızdaki bu maddeden sorumlu tutulacak” dedi.