Arap televizyonu El Arabiya, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye'deki depremzedelere 50 milyon dolar yardım yapma kararı aldığını açıkladı.

Haberde, Türkiye'nin doğusundaki Van kentinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 523 kişinin öldüğü belirtildi.

İsrail uçakları geldi

İsrail'in gönderdiği 5 adet prefabrik konut, İsrail Havayollarına ait kargo uçağı ile saat 10.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

İsrail Büyükelçiliği'nde görevli Nizar Amer, yaptığı açıklamada, prefabrik konutların bir ailenin ihtiyacı olan eşyaları içerdiğini ve kullanıma hazır olduğunu söyledi.

Amer, mümkün olabilecek en kısa sürede daha fazla yardım malzemesi gelmesini planladıklarını belirterek, ''Ama bana verilen kesin bir bilgi yok. Bugün öğleden sonra da gelebilir, akşam da gelebilir, yarın da gelebilir. Ama iki gün içinde 3 uçak dolusu yardım malzemesi daha gelecek'' dedi.

Öte yandan, prefabrik evler Van'a gönderilmek üzere TIR'lara yükleniyor.

İngiltere'den çadır yardımı

Öte yandan, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada,Türkiye'deki depremde evleri yıkılan 5 bin 500'ün üzerinde depremzedeye çadır yardımı yapılacağı belirtildi.

İçişleri Bakanı Theresa May'in İngiltere'nin Dubai'deki depolarından 1144 adet kışlık çadır göndereceğini açıkladığı belirtilerek, çadırların İngiltere'nin bu alandaki çabalarının eşgüdümünü sağlayan Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Kurumu (DFID) tarafından havayoluyla ulaştırılacağı kaydedildi.

Ayrıca, insani yardım gereksinimlerini tespit etmek ve çadırların en uygun şekilde hizmet vermesini sağlamak amacıyla, İngiliz uzmanlardan oluşacak bir ekip de felaket bölgesini ziyaret edecek.

İngiltere Uluslararası Kalkınmadan Sorumlu Bakan Andrew Mitchell'in ise şunları söylediği kaydedildi:

"Britanya'nın yardımı, evleri yıkıldıktan sonra şu anda dondurucu soğuk iklim şartlarında uyumak zorunda kalan binlerce aileye barınak sağlanmasına destek olacaktır. Türk yetkililer, 600 bin kadar vatandaşın, evlerine dönmekten korktukları için, dondurucu soğukta uyumak zorunda kaldığını belirtiyor. Çadırlar, felaket bölgesine önümüzdeki günlerde ulaşacak. Her bir çadır, beş kişilik bir aileyi barındıracak kapasitede olacak."



AA