Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), terör zanlısı Ebu Hamza El Masri'nin ABD'ye iade edilmesini onadı. Ancak İngiltere'de "Kancalı İmam" olarak ünlenen Ebu Hamza ile ilgili tartışma hala devam ediyor.

BBC muhabiri Frank Gardner, terör zanlısı radikal İslamcı Ebu Hamza El Masri'nin tutuklanması için Kraliçe II.Elizabeth'in, bundan önceki İngiliz hükümetine baskı yaptığını açıkladı.

BBC Radio 4 programına konuşan muhabir Frank Gardner, terör eylemlerini övmesine rağmen Ebu Hamza'nın tutuklanmamasını anlamakta güçlük çektiğini, konuyu İngiltere'nin bir önceki İçişleri Bakanı ile görüştüğünü söyledi.

İngiltere'den ABD'ye iade edilmemek için 8 yıldır yasal mücadele veren Ebu Hamza'nın birkaç hafta içinde iade edilmesi bekleniyor. Ancak Ebu Hamza yanlıları, İngiltere'deki mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı da, AİHM'in dünkü kararını memnuniyetle karşıladıklarını, hakkında iade kararı verilen kişilerin ABD'ye en kısa zamanda gönderileceğini açıkladı.

AİHM'in üst düzey yargıçları dün, Ebu Hamza ile birlikte, 4 terör zanlısının İngiltere'den ABD'ye iade kararını onamıştı.

TEMYİZ DAVASINI KAYBETTİ
ABD'de kötü muameleye maruz kalacaklarını ve uzun süreli hücre cezalarına çarptırılacaklarını savunan zanlılar, AİHM'in geçtiğimiz nisan ayında verdiği ABD'ye iade kararını temyize taşımıştı.

Tek eli olmadığı ve kanca taktığı için "Kancalı İmam" lakabıyla bilinen Ebu Hamza El Masri, Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park camisinde bir süre imamlık yapmıştı.

İNGİLTERE'YE ÖĞRENCİ VİZESİYLE GİRDİ
İngiltere'de hapiste olan Mısır asıllı Ebu Hamza, ırk temelinde nefret yayma ve adam öldürmeye teşvik suçlarından hüküm giymişti. ABD'de El Kaide'ye ait eğitim kampı kurmaya çalışmak ve 1998'de Yemen'de aralarında Amerikalıların da

bulunduğu turistleri rehin alma operasyonunu düzenlemekle de suçlanan Ebu Hamza, İngiltere'ye ilk olarak 1979 yılında öğrenci vizesiyle girmişti.