Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamada, Amerikan askerleri hakkında yapılan soruşturmaların tamamlandığı bildirildi.

 
Açıklamaya göre, Kur'an-ı Kerim yakılması olayıyla ilgili olarak 6, Taliban cesetlerinin üzerine idrar yapılması olayıyla ilgili olarak da 3 askere idari ceza verdi.
 
Soruşturmada, 300'den fazla Kur'an-ı Kerim ve dini kitabın yakılmasının, askerler arasındaki iletişim eksikliğinden, Amerikan askerlerinin işin kolayına kaçma güdüsünden ve konu hakkında yeterince bilgilendirilmemelerinden kaynaklandığı savunuldu.
 
Geçen yıl internete düşen diğer olayda ise, 4 Amerikan askeri, 3 Taliban militanının cesedinin üzerine idrarlarını yapıyordu.
 
Askerlere uygulanan idari cezaların tam olarak ne olduğu açıklanmadı. Bu tür cezalar arasında, rütbe indirme, ekstra çalıştırma, maaş kesintisi ya da sicile işleme gibi tedbirler yer alıyor.
 
Amerikalı askerlerin karıştığı her iki olayda da, Başkan Barack Obama'nın Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'den özür dilemesine rağmen, Washington-Kabil ilişkileri zedelenmiş ve Afganistan'da yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti. 2 Amerikan askeri ile 2 Amerikalı danışman da öldürülmüştü.